Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати «Небесної сотні» звинуватили силовиків в саботажі розслідування подій на Майдані


Майдан, 19 лютого 2014 року
Майдан, 19 лютого 2014 року

Адвокати «Небесної сотні» звинувачують силовиків в саботажі розслідування розстрілу активістів на майдані Незалежності.

«Всі рапорти, які направляв керівник управління спеціального розслідування, наскільки мені відомо, вони прямували на Шокіна, генерального прокурора і безпосередньо керівника Столярчука, заступника генерального прокурора. Також ігнорування начальника головного слідчого управління Грищенко Ю.О. Це ті люди, на ім’я яких направлялися рапорти, які мали б відповідно на них реагувати належним чином», – сказав під час засідання комітету з протидії корупції адвокат «Небесної сотні» Віталій Титич.

Також, за словами адвоката, причетним до затягування розслідування відповідних злочинів є і глава МВС Арсен Аваков.

«Я називав прізвище Авакова тому, що до нього йшли й наші адвокатські запити, які він ігнорував», – додав він.

Віктор Шокін, Арсен Аваков та Василь Грицак були запрошені на засідання комітету з питань запобігання і протидії корупції, де вони мали звітувати про розслідування злочинів проти Майдану. Втім ніхто з них не прийшов, пославшись на зайнятість.

За словами голови комітету Єгора Соболєва, ГПУ надіслала листа за підписом першого заступника Генпрокурора Юрія Севрука, що представники ГПУ не можуть відвідати комітет через брифінги та підбір нових прокурорів.

Замість Грицака, який перебуває у відрядженні, на комітет прийшли троє представників СБУ. Від МВС не надійшло жодного пояснення щодо відсутності Авакова.

Ні Аваков, Шокін наразі ці звинувачення адвокатів «Небесної сотні» не коментували. Напередодні у Генпрокуратурі заперечили затягування розслідування злочинів проти активістів Майдану.

21 листопада 2013 року в Україні почалися акції протесту, відомі як Євромайдан, які також згодом назвали Революцією гідності.
Всього, за даними Генпрокуратури, під час Майдану постраждали понад 2 тисячі людей, 104 з них загинули. Найбільше активістів загинули у лютому 2014 року. Тоді під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними прокуратури, розслідується близько 2000 злочинів, скоєних під час Майдану, проте обвинувальних вироків щодо цих проваджень іще немає, до відповідальності притягнуто 274 підозрюваних.

XS
SM
MD
LG