Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: 2 з 4 депутатських запитів Лук’янчука стосуються компанії його помічниці


Народний депутат фракції «Народний фронт» Руслан Лук’янчук
Народний депутат фракції «Народний фронт» Руслан Лук’янчук

Народний депутат від фракції прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка «Народний фронт» Руслан Лук’янчук за рік роботи у парламенті зробив чотири депутатські запити. Два з них написані на захист інтересів фінансової компанії «Абсолют фінанс», яка займається обміном валюти на вулицях. При цьому однією зі власниць цієї компанії є офіційна помічниця Лук’янчука у Верховній Раді Оксана Бродовська, повідомляє програма «Схеми» – спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Скільки запитів він написав, Лук’янчук не пригадує. «Я багато запитів писав. Коли до мене звертаються люди, я обов’язково реагую на ті чи інші порушення їхніх прав», – відповідає він на запитання журналіста «Схем». Спочатку він не зміг пригадати, хто саме звертався до нього стосовно «Абсолют фінанс». Та згодом пригадав: «Це не використання службового становища, бо я не знаю, хто стоїть за цим підприємством. До мене звернулися люди, права яких були порушені. А що помічник – не людина чи він не має прав?»

Раніше журналіст-розслідувач Ґрегем Стек дізнався, що компанія, стосовно якої писав запити Руслан Лук’янчук, володіє близько 80% обмінних пунктів у Києві і багатьма в Україні. Як мовиться в статті у виданні Business New Europe, «зв’язок обмінного бізнесу з партією прем’єр-міністра під час девальвації порушує багато питань, оскільки жодна політична сила не зізнається в прибутковості краху валюти».

Підписався щодо допомоги компанії «Абсолют фінанс» і ще один депутат із «Народного фронту» – Олександр Сочка. Проте сам він цього не пригадує: «Я написав? Треба подивитися, я не пам’ятаю».

Депутатський запит озвучується в залі парламенту і вважається вимогою до органів влади надати офіційну відповідь з питань, що належать до їхньої компетенції.

Усі депутатські запити оприлюднили на сайті парламенту після того, як генеральний прокурор Віктор Шокін показав у Верховній Раді відео з депутатом від Радикальної партії Ігорем Мосійчуком, де він нібито отримує хабар, а також озвучує розцінки на депутатські запити і звернення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG