Доступність посилання

ТОП новини

Активісти у Києві вимагали від Світового банку визнання України бідною країною


У Києві пікетували представництво Світового банку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

У Києві пікетували представництво Світового банку

Активісти неурядових пацієнтських організацій провели 23 листопада в Києві під будівлею представництва Світового банку пікет, вимагаючи визнати Україну країною із низьким рівнем доходу. В акції взяли участь представники Фундації «АнтиСНІД-США в Україні-AHF», Всеукраїнської мережі «Люди, що живуть з ВІЛ», Благодійного фонду «Пацієнти України» та інших організацій.

Учасники акції закликають Світовий банк переглянути класифікацію, за якою українці належать до людей із середнім рівнем доходу. Такий статус зменшує обсяги допомоги від міжнародних організацій-донорів та підвищує ціни на ліки від міжнародних виробників, стверджують активісти.

За розрахунками Світового банку, країни, в яких щоденний середній рівень доходу населення коливається від 2,86 до 34,89 долара, належать до середнього рівня. Активісти вважають такий підхід несправедливим, адже різниця між нижньою та верхньою межею цієї шкали досить суттєва.

В Україні щоденний рівень доходу на одну людину, за даними учасників акції, складає близько шести доларів. Тому Світовому банку вони запропонували підняти нижню межу класифікації до 10 доларів, що автоматично переведе країну в статус «із низьким рівнем доходу населення».

Такий статус, за словами організаторів пікету, спричинить здешевлення імпортних медичних препаратів та збільшить рівень міжнародної допомоги для пацієнтів зі смертельними недугами.

«Ми не маємо можливості розглядати себе як країну із середнім рівнем доходів, оскільки мі бідна країна зараз», – заявив Сергій Федоров, голова представництва Фундації «АнтиСНІД-США в Україні-AHF».

Держава на 70% відсотків забезпечує препаратами людей з ВІЛ-СНІД та туберкульозом, іншу частку ліків надають міжнародні донорські організації. Усе частіше такі організації відмовляють у фінансовій допомозі країнам із середнім рівнем доходів населення, пояснили пікетувальники.

До мітингувальників вийшов представник офісу Світового банку, прийняв звернення і запевнив, що питання буде детально вивчене, після чого активісти отримають відповідь.

Схожі вимоги були озвучені в інших країнах світу, таких як Перу, Мексика, Камбоджа, США, Китай та Швейцарія, розповіли організатори пікету в Києві.

XS
SM
MD
LG