Доступність посилання

ТОП новини

Коболєв: Україна може забезпечити свої потреби без російського газу


Голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв
Голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв

Голова правління української компанії «Нафтогаз» Андрій Коболєв заявляє, що зимою Україна зможе забезпечити свої потреби без російського газу.

«Сьогодні, на свій превеликий подив, отримав багато питань від абсолютно різних людей на тему: «що буде, якщо нам перекриють газ з боку Росі?». Відповідаю: ми можемо забезпечити потреби України у газі цієї зими з європейського напрямку. І наступної. І будь-якої іншої. Диверсифікація і ринок газу реально працюють», – написав Коболєв у понеділок, 23 листопада, на своїй сторінці у Facebook.

Раніше цього ж дня міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що Київ не планує купувати додаткові обсяги газу у Росії для опалювального сезону до кінця кварталу. За його словами, наявних запасів у 16,5 мільярда кубометрів достатньо за умови нинішньої сприятливої погоди і зниження споживання палива.

Тим часом голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив у понеділок, що передплаченого газу Україні вистачить на кілька днів. За його словами, якщо не буде передоплати, російська сторона може перекрити Україні газопостачання.

Наприкінці вересня у Брюсселі Україна, Росія та Євросоюз парафували документи «зимового газового пакету». Сторони домовилися щодо цін та умов постачання Україні російського газу протягом опалювального сезону. Тривалість угоди – до кінця опалювального сезону.

Також були узгоджені приблизні обсяги газу: Україна перераховує «Газпрому» півмільйона доларів і закуповує 2 мільярди кубометрів газу для своїх сховищ. Ціна російського газу для України в четвертому кварталі 2015 року становить 227 доларів за тисячу кубометрів.

Наразі в Україну постачається газ реверсом з Європи.

XS
SM
MD
LG