Доступність посилання

ТОП новини

80 відсотків українців вважають Голодомор 30-х років геноцидом – соцопитування


На одній із акцій до роковин памʼяті жертв голодоморів (архівне фото)
На одній із акцій до роковин памʼяті жертв голодоморів (архівне фото)

Із твердженням, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українського народу, погоджуються 80 відсотків опитаних українців. Такими є результати соціологічного опитування, проведеного у жовтні групою «Рейтинг».

Не погодилися з цим твердженням 12 відсотків респондентів, іще 8 відсотків не визначилися.

«За останні два роки значно збільшилась кількість тих, хто погоджується, що Голодомор був геноцидом (із 66 відсотків у 2013 до 80 відсотків у 2015 році). Крім того, за останній рік майже вдвічі зменшилася кількість невизначених з даного питання. При цьому супротивників визнання Голодомору геноцидом протягом 2010-2015 років поменшало із 25 до 12 відсотків», – зазначають у соціологічній групі «Рейтинг».

За словами соціологів, твердження, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом, поділяють більшість опитаних жителів усіх без винятку регіонів. «Чим молодші респонденти та чим вищий рівень їхніх доходів, тим більше серед них підтримка тези щодо визнання Голодомору геноцидом», – додають у групі «Рейтинг».

Серед респондентів, рідна мова яких – українська, прихильників згаданої тези – 90 відсотків, серед тих, хто вважає рідною російську, – 60 відсотків. Крім того, жителі сіл більше згодні з твердженням про те, що Голодомор був геноцидом, аніж мешканці міст (84 відсотки проти 79-ти).

Всього у рамках дослідження, проведеного з 1 до 6 жовтня методом особистого формалізованого інтервʼю, опитано 1800 респондентів. Вибірка, за даними соціологів, репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Похибка вибірки не перевищує 2,4 відсотка.

Цього року Україна вшановуватиме памʼять жертв голодоморів 28 листопада.

XS
SM
MD
LG