Доступність посилання

ТОП новини

Кабаненко: через проблеми з електрикою у Криму боєготовність Чорноморського флоту дещо знизилась


Ігор Кабаненко
Ігор Кабаненко

Боєготовність Чорноморського флоту Росії внаслідок проблем з енергопостачанням Криму знизилась, вважає адмірал ВМСУ, екс-заступник міністра оборони Ігор Кабаненко.

Він зазначає, що використання резервної енергії є більш затратним, ніж застосування електрики промислового виробництва, це робить флот менш маневрованим.

«Кораблі мають автономні джерела живлення, на сьогоднішній день забезпечуються від своїх власних дизель-генераторів. З точки зору можливостей, це, звичайно, понижує можливість кораблів працювати в морі», – повідомив Кабаненко.

Однак про серйозну шкоду діяльності флоту Російської Федерації на території Криму зараз не йдеться.

«Дизель-генератор в середньому має від п’яти до п’ятнадцяти тисяч годин наробки до ремонту. Проблеми виникнуть десь через кілька місяців чи півроку, коли буде потрібно їх міняти і ставити масово кораблі в ремонт, – ось це вплине», – вважає екс-заступник міністра оборони.

За словами Кабаненка, на сьогоднішній день кораблі застосовують так званий ресурс основного обладнання, тобто вони мають можливість себе забезпечувати і виконувати будь-які операції в морі, що стосується берегових частин, то в більшості є запаси резервного живлення, які дозволять їм зберігати певний час автономність.

«По своїй суті військова організація передбачає якісь такі речі, які дозволяють їй забезпечити автономність. На сьогоднішній день, на мій погляд, ця автономність забезпечується», – стверджує він.

Кабаненко вважає, що енергетична блокада набагато більший вплив має на цивільне населення, аніж на військові потужності, розташовані в Криму.

У ніч на 20 листопада в Херсонській області внаслідок підривів електричних опор були виведені з ладу дві з чотирьох магістральних ліній електропередач, через які здійснюється енергопостачання до території Криму, а також частини Херсонської і Миколаївської областей. Пізніше були пошкоджені опори інших ліній електропередач, подача електроенергії до Криму зупинилася.

Ремонті бригади «Укренерго» замінили пошкоджену опору лінії електропередач потужністю 220 кіловольт «Каховка-Титан», з якої може подаватись електроенергія до Криму і двох районів Херсонської області.

Анексований Росією Крим забезпечується електроенергією за рахунок своїх генеруючих потужностей лише частково, менш як на третину.

XS
SM
MD
LG