Доступність посилання

ТОП новини

Співробітники СБУ, які затримували журналістів «Схем», знову працюють – посадовець


Журналісти програми «Схеми» спілкуються з поліцією біля приміщення управління СБУ в Києві після нападу на їхню знімальну групу
Журналісти програми «Схеми» спілкуються з поліцією біля приміщення управління СБУ в Києві після нападу на їхню знімальну групу

Співробітники СБУ, які затримували журналістів програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший», повернулися до роботи, повідомив у середу, 25 листопада, на засіданні парламентського комітету з питань свободи слова начальник київського управління СБУ Степан Грещук. За його словами, на час проведення внутрішнього розслідування працівників відсторонили, але після його завершення вони повернулися.

Грещук заявив, що журналісти «Схем» користувалися не посвідченнями, а «перепустками».

«Я ще раз наголошую, що співробітникові охорони, прапорщику, який звернувся до поважних журналістів і попросив представитися, посвідчення журналіста не було надано. Була надана перепустка. Перепустка!» – сказав Грещук.

Народний депутат Ольга Червакова називає сьогоднішній виступ Степана Грещука на засіданні парламентського комітету дивним. Червакова наголошує, що журналісти написали заяву про напад відразу на місці події, на підставі чого Військова прокуратура розслідує справу за статтею 171 Кримінального кодексу – перешкоджання журналістській діяльності.

«Я ніколи не думала, що доживуся до того, що на наступному засіданні замість нової інформації ми почуємо абсолютний регрес у цій доповіді, тому що зараз у вас з’ясувалося, що у журналістів вже документів не було, а наступного разу Ви сюди до нас прийдете і скажете, що журналісти самі напали на ваших співробітників, побили їх, а камеру собі розбили об голову», – заявила Ольга Червакова.

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявляє про затягування цієї справи.

«Тут, звичайно, є ознаки того, що все це досить повільно відбувається. Ми маємо претензії, що у нас 2 роки тримають справи щодо Майдану, то можемо уявити, які це справи Майдану. А тут, коли у нас є все, всі матеріали, і ви не можете отримати вже два місяці результати – це прикро», – сказала Сюмар в інтерв’ю агентству УНІАН.

Уранці 2 жовтня журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича затримали співробітники СБУ під час зйомок епізоду для журналістського розслідування невідповідності стилю життя рівневі зарплат в СБУ.

При затриманні, за словами журналістів, співробітники СБУ застосували силу. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. Через деякий час журналістів відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

Начальник головного управління СБУ в місті Києві та Київській області Михайло Глуговський пізніше вибачився перед журналістами за інцидент і визнав можливе перевищення повноважень з боку працівників СБУ.

Голова СБУ Василь Грицак призначив службове розслідування інциденту і дав підлеглим 10 робочих днів, щоб доповісти про результати.

Військова прокуратура Київського гарнізону розпочала кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності представниками Служби безпеки України через напад на знімальну групу «Схем».

XS
SM
MD
LG