Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську суд продовжив арешт Коцаби до 25 січня


Руслан Коцаба в суді, 26 листопада 2015 року
Руслан Коцаба в суді, 26 листопада 2015 року

Івано-Франківський міський суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою блогеру Руслану Коцабі, якого звинувачують у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України, до 25 січня 2016 року.

На сьогоднішньому судовому засіданні заслухали лише двох свідків. Загалом з 58 свідків за одинадцять засідань вже допитали 37.

Коцаба під час судового засідання назвав «клоунадою», «свідомим затягуванням судового процесу», «очорненням самого принципу правосуддя» те, що на місяць допитують по два-три свідки.

Прокурор просив продовжити тримання Коцаби під вартою, зважаючи на серйозність звинувачень, які йому інкримінують.

Адвокат Тетяна Монтян просила суд скасувати запобіжний захід. За її словами, «частина 5 статті 176 КПК України не передбачає ніяких альтернативних заходів, тим не менше вона суперечить практиці Європейського суду, яка забороняє тримати людей під вартою, виходячи виключно з тяжкості звинувачення, яке пред’являється».

Перед початком судового засідання Коцаба заявив журналістам, що вважає себе політичним в’язнем, а правосуддя – вибірковим.

«Мене дійсно хочуть морально зламати. Я тримаюсь з усіх сил. Я надіюсь, що я вийду живим з тюрми і зроблю все, щоб доказати, що у мене чесне ім’я і що я боровся за правду», – сказав підсудний.

Наступне судове засідання відбудеться 11 грудня.

Коцабі інкримінують державну зраду, умисні дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності Збройних сил України. Раніше він неодноразово публічно виступав проти проведення в Україні чергової хвилі мобілізації та закликав її бойкотувати.

Незалежна медіа-профспілка України вважає обвинувачення Коцаби недостатньо обґрунтованими. Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем совістій закликала його звільнити.

XS
SM
MD
LG