Доступність посилання

ТОП новини

Унаслідок голоду у 1932-1934 роках померли 3,9 мільйона українців – дані дослідження


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Жертвами голодомору у 1932-1934 роках стали 3,9 мільйонів українців, що становить 13% від загальної кількості населення, такі дані оприлюднив Інститут демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи НАН України.

«Згідно з отриманими розрахунками, втрати через надсмертність становлять 3,9 мільйона осіб. Втрати через надсмертність – це не всі померлі, а їх частина, це надлишок померлих, тобто це ті, хто не помер би, якби не було голоду. У процесі обчислень з’ясувалося, що підвищення рівня смерті спостерігалося не лише в 1932 і 1933 роках, але і в 1934 році, тому ми провели оцінку для трирічного періоду», – зазначила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Наталія Левчук.

За її словами, найбільше від голоду постраждали жителі Київщини та Харківщини, в той час як найменших втрат зазнали Чернігівська та Донецька області.

Як зазначають дослідники, наслідки Голодомору відчутні й сьогодні: якби не було Голодомору в Україні, нині кількість населення була б на 4 мільйони більшою.

Відповідно до результатів соціологічного опитування, проведеного у жовтні групою «Рейтинг», з твердженням, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українського народу, погоджуються 80 відсотків опитаних українців.

Цього року Україна вшановуватиме памʼять жертв голодоморів 28 листопада.

XS
SM
MD
LG