Доступність посилання

ТОП новини

Фірташ одразу після Євромайдану придбав колишню станцію метро у Лондоні – «Схеми»


У переліку нерухомості Лондона, що належить родині українського олігарха Дмитра Фірташа, є колишня станція метро «Бромптон Роад». Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу UA:Перший.

Цю історичну будівлю, яка коштувала йому понад 53 мільйони фунтів стерлінгів, він придбав одразу по закінченні Євромайдану, 27 лютого 2014 року. Гроші український олігарх і близький соратник екс-президента-втікача Віктора Януковича Дмитро Фірташ сплатив до скарбниці Великобританії, а саме на рахунки британського Міністерства оборони. Саме Міноборони ще з воєнних часів мало державний об’єкт, що слугував бункером, на своєму балансі – і у 2013 році виставило його на продаж.

Фірташа заарештували за поданням ФБР США у Відні через півтора місяця після укладення угоди за підозрою в економічних злочинах. У відповідь на запит до Міноборони Великої Британії стосовно того, чи була здійснена перевірка походження грошей українського олігарха, «Схеми» отримали відповідь, в якій ідеться про те, що будівлю на «Бромптон Роад» було продано на відкритому ринку через офіційних агентів тому, хто дав найвищу ціну.

Колишня станція метро Бромптон Роад у Лондоні, яку придбав Дмитро Фірташ
Колишня станція метро Бромптон Роад у Лондоні, яку придбав Дмитро Фірташ

«Перевірки були проведені маркетинговими агентами, а покупця представляла авторитетна британська юридична фірма. Продаж майна відповідала суворим інструкціям від Казначейства», – повідомила Емма Грабб, офіцер з комунікації і персоналу Міністерства оборони Великобританії, на запит «Схем».

Програма «Схеми» надіслала запит до прес-служби Дмитра Фірташа з проханням прокоментувати нову нерухомість олігарха у Лондоні. Проте прес-служба повідомила, що коментарів надано не буде.

Придбана Фірташем у 2014 році колишня станція метро «Бромптон Роад» стоїть стіна до стіни з п’ятиповерховим будинком, який також належить олігарху.

Фірташ – відома у Великобританії фігура. Його персона і зв’язки фігурували у парламентських слуханнях у березні 2014 року через повідомлення про те, що він оплачував поїздки британським політикам. Стосовно цього його прес-служба не надала коментарів.

«За різними оцінками, статки Фірташа складають від 600 мільйонів до 5 мільярдів доларів. Його пов’язують із президентом Януковичем і навіть президентом Путіним. Тому я була дуже стурбована, отримавши імейл від активістів з прав людини про те, що британські парламентарі отримували гроші від Дмитра Фірташа, великого українського олігарха», – заявила депутат британського парламенту Хелен Гудман під час парламентських слухань у березні 2014 року.

«Я вважаю, що питання досі відкрите – чи гроші, роздані Фірташем та його оточенням, – це була купівля доступу, купівля впливовості. Це моє питання – і воно досі актуальне», – розповіла Хелен Гудман журналістам «Схем».

25 листопада у прес-службі Фірташа повідомили Deutsche Welle, що бізнесмен повертається до України після півторарічного перебування в Австрії, де розглядалася справа про його екстрадицію до США. За повідомленням, 2 грудня Фірташ візьме участь у з’їзді Федерації роботодавців України, яку він очолює.

Фірташ перебував під обмеженням на пересування в Австрії, де його затримали за американським ордером на арешт, в очікуванні розгляду апеляції США щодо його видачі до цієї країни, де йому висувають звинувачення в хабарництві. Він заперечує ці звинувачення.

В Україні в квітні правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем та розкраданням бюджетних коштів із боку посадових осіб групи підприємств Дмитра Фірташа Ostchem. Тоді компанія Group DF Дмитра Фірташа звинувачення МВС у розкраданні її посадовцями державних коштів називала безпідставними.

Репортаж було підготовано відділом розслідувань Української редакції Радіо Свобода за підтримки SCOOP, мережі для журналістів-розслідувачів Східної Європи, Росії, Кавказу, Центральної Азії та Західної Африки і проекту журналістських розслідувань OBJECTIVE.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG