Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську жінки провели марш проти насильства


У Дніпропетровську 28 листопада ввечері під рясною зливою жінки провели марш проти гендерного насильства. Біля парку імені Глоби зібралося близько двох десятків жінок, активісток об’єднання «Сестринська сотня».

У руках вони тримали плакати з написами «В добі немає часу для насильства», «Насильству немає виправдання» тощо.

За словами однієї з координаторок акції, члена «Сестринської сотні» Алли Рибіцької, акція покликана привернути увагу до проблеми насильства над жінками, яке відбувається в українських родинах, а також порушити тему, яка нині замовчується, – насильство над жінками на окупованих територіях Донбасу.

«Ніч – це та частина доби, коли жінка почувається найменш захищеною: і на темних міських вулицях, і в себе вдома, в родині. Також тут, у Дніпропетровську як прифронтовому регіоні, ми хочемо порушити тему насильства над жінками на окупованих територіях. З даних міжнародних організацій ми знаємо, що такі випадки там зафіксовані, як щодо дівчат, так і щодо жінок, однак статистики немає, ми не можемо знати точно, що там відбувається», – сказала Радіо Свобода Алла Рибіцька.

Учасниці акції пройшли алеями центрального парку Дніпропетровська, а також головним проспектом до площі Героїв Майдану. Вони скандували: «Ні насильству над жінками!», «Станьмо, сестри, пліч-о-пліч, відвоюємо собі ніч!» тощо. Також активістки роздавали перехожим листівки з інформацією про мету своєї діяльності.

Жінки також пропонували дніпропетровцям відмовитися від слова «жертва» щодо жінок, яке, з їхньої точки зору, «несе безнадію», натомість вживати словосполучення «жінка, яка зазнала насильства».

Схожі нічні жіночі марші 28 листопада мають відбутись також у Львові та Києві. Усі вони організовані в рамках всесвітньої кампанії «16 днів активних дій проти гендерного насильства».

Нічний марш проти насильства над жінками (Reclaim the Night, Take Back the Night) організовується в різних країнах світу з 1970-х років. Він виник як форма спротиву насильству над жінками і суспільному замовчуванню цих злочинів.

XS
SM
MD
LG