Доступність посилання

ТОП новини

Аваков: Фірташа можуть затримати в Україні, якщо Мін’юст США звернеться до ГПУ


Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє, що у разі відповідного звернення до Генпрокуратури Міністерства юстиції США Національна поліція зможе затримати бізнесмена Дмитра Фірташа після прибуття в Україну. Про це Аваков написав на своїй сторінці у «Фейсбуці».

«Згідно зі статтею 597 Кримінального процесуального кодексу України, а також ратифікованою Україною у 2006 році Конвенцією ООН проти корупції, Генпрокуратура України у відповідь на відповідне клопотання Мін’юсту США дасть вказівку Національній поліції України – у разі прибуття на територію України – провести затримання Дмитра Фірташа на 72 години, протягом яких буде оформлено відповідне рішення про 40-денний арешт аж до передачі всіх матеріалів провадження чи низки епізодів по висунутих США Фірташу обвинуваченнях», – зазначив Аваков.

За словами міністра, МВС має інформацію про те, що Дмитро Фірташ може незабаром прибути в Україну.

«Відповідно до вимог статті 25 Конституції України, громадянин України не може бути виданий іншій державі. У той же час, на підставі положень частини 3 статті 10 Кримінального кодексу України, наша держава може перейняти кримінальне провадження, в якому судовими органами іноземної держави не ухвалено вирок, щодо громадян України, які вчинили злочин за її межами, але які не можуть бути видані іноземній державі, якщо діяння, у зв’язку з яким запитується передача кримінального провадження, згідно з Кримінальним кодексом України визнається злочином. Діяння, в яких звинувачується Дмитро Фірташ, в Україні також є кримінально караними», – повідомив Арсен Аваков.

12 березня 2014 року бізнесмена Дмитра Фірташа заарештували в Австрії за запитом влади США. Там Фірташа підозрюють у хабарництві при укладанні угоди в Індії.

У квітні 2015 року МВС України відкрило кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем та розкраданням бюджетних коштів із боку посадових осіб групи підприємств Дмитра Фірташа Ostchem. У Group DF, до складу якої входить Ostchem, звинувачення назвали безпідставними.

XS
SM
MD
LG