Доступність посилання

ТОП новини

Давутоглу: кризи з Росією не було б, якби Москва дотримувалася правил


Ахмет Давутоглу
Ахмет Давутоглу

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявляє, що Анкара не буде вибачатися перед Росією за збитий військовий літак, але готова до діалогу для нормалізації відносин.

«Хочу, щоб було максимально ясно: турецький авіапростір – це турецький суверенітет. Наші дії були захисними, нам хотілося б, щоб цього не сталося, але водночас наші правила ведення бойових дій є дуже чіткими. Ми попереджали російську сторону, нашого сусіда в друга Росію, тричі – в Анкарі, Анталії і Москві, що турецький авіапростір треба поважати, після трьох порушень з боку російських літаків. Ми також чітко дали зрозуміти, що турецько-сирійський кордон є питанням національної безпеки для Туреччини. Тому це була захисна дія. Якби не було порушення, не було б цієї кризи сьогодні», – сказав Давутоглу.

Водночас він висловив готовність Анкари до діалогу з Москвою, щоб нормалізувати відносини.

«Ми не маємо наміру загострювати ситуацію. Ми готові говорити на всіх рівнях, щоб запобігти схожим випадкам», – сказав прем’єр Туреччини.

Він також розкритикував Росію за запроваджені проти Анкари санкції, але запросив російських туристів до Туреччини.

«Я стежив за новинами стосовно економічних санкцій та інших заходів, проголошених Росією. Я скажу, що у минулому ми всі були проти економічних санкцій, і під час попередньої кризи Туреччина займала принципову позицію. Росія сама була проти економічних санкцій. І зараз вжиття таких заходів проти Туреччини, які вони критикували, коли інші країни так вчинили через ситуацію в Україні, суперечить (цій позиції)», – додав Давутоглу.

Відносини між Росією і Туреччиною різко загострилися після того, як турецькі військові збили 24 листопада російський Су-24 над Сирією, біля кордону з Туреччиною. Анкара стверджує, що літак залетів у її повітряний простір, незважаючи на попередження. Москва заявляє, що літак був над сирійською територією, і запровадила санкції проти Туреччини.

XS
SM
MD
LG