Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ: зв’язку між вакцинацією проти поліомієліту і смертю 3 дітей немає


Міністерство охорони здоров’я України заявляє, що зв’язку між смертю трьох дітей на Київщині і вакцинацією від поліомієліту немає. У МОЗ уточнили, що діти померли під час поставакцинального періоду (тобто 30 днів після вакцинації проти поліомієліту).

«Відповідно до попередніх офіційних висновків комісій регіональної групи оперативного реагування на негативні події після імунізації (НППІ) щодо трьох випадків у Київській області, усі випадки сталися в результаті захворювань і жодним чином не пов’язані з вакцинацією проти поліомієліту», – заявляють у МОЗ.

За повідомленням, у всіх випадках, які було зареєстровано з моменту початку першого туру вакцинації від поліомієліту, не було симптомів вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту (ВАПП), а саме проявів гострого в’ялого паралічу, «які є єдиною можливою побічною реакцією на вакцину ОПВ в одному з трьох мільйонів випадків вакцинації».

За даними міністерства, по кожному випадку проводиться додаткова експертиза, яка є необхідною для деталізації етіології захворювання і верифікації діагнозу. «Як тільки стануть доступні результати бактеріологічного, вірусологічного, гістологічного й інших досліджень, МОЗ України надасть інформацію з остаточними висновками комісій з розслідування», – повідомили в МОЗ.

У поліції Київської області повідомили, що порушили справу за фактом смерті 3-річного хлопчика у Білоцерківському районі. «Працівники поліції з’ясували, що на початку листопада в дитячому садку проведено вакцинацію дітей. Через два дні в одного хлопчика погіршився стан здоров’я: піднялася температура тіла, болі в животі. Близько тижня дитина перебувала на стаціонарному лікуванні в одній із лікарень міста Біла Церква. Після виписки з медичного закладу хлопчик перебував за місцем проживання. Через 10 днів у дитини вкрай погіршився стан здоров’я, і вона померла», – повідомили в поліції.

30 листопада в Україні почався другий раунд вакцинації від поліомієліту. За даними МОЗ, Україна отримала від ЮНІСЕФ 4,4 мільйона доз для проведення другого туру вакцинації. 6 листопада завершився перший раунд термінової вакцинації дітей віком від двох місяців до шести років. Серед 2 мільйонів 314 тисяч дітей цього віку вакцинували від поліомієліту майже 1 мільйон 244 тисячі. На перших двох етапах вакцинують дітей віком від двох місяців до шести років, а на третьому вакцину проти вірусу отримають діти до 10 років.

Додаткове вакцинування вирішили провести після того, як у вересні в Закарпатській області зафіксували два випадки захворювання дітей на поліомієліт.

XS
SM
MD
LG