Доступність посилання

ТОП новини

Обама й Путін обговорили Мінські угоди, відхід Асада від влади і збитий Су-24


Володимир Путін (л) і Барак Обама (п) на зустрічі 30 листопада 2015 року
Володимир Путін (л) і Барак Обама (п) на зустрічі 30 листопада 2015 року

Президенти США Барак Обама і Росії Володимир Путін у перебігу розмови на берегах кліматичної конференції в Парижі говорили про необхідність щонайшвидшого виконання Мінських угод про врегулювання в частині сходу України, повідомили представники обох сторін.

Зокрема, як повідомив неназваний американський урядовець, Обама повторив Путіну позицію міжнародної спільноти, що санкції, запроваджені проти Росії через її агресію на сході України, можуть скорочуватися, якщо Москва повністю виконає Мінські домовленості.

Крім того, щодо врегулювання в Сирії Обама заявив Путіну, що в рамках політичного процесу врегулювання в цій країні її президент Башар аль-Асад має залишити посаду. Обидва президенти погодилися, що голови зовнішньополітичних відомств їхніх країн продовжать роботу над цим процесом, додав урядовець.

Також, за його словами, Обама наголосив Путіну, що принципово необхідно зосереджувати воєнні удари по угрупованню «Ісламська держава», як то робить міжнародна коаліція під проводом США, а не завдавати ударів по поміркованій опозиції, як нині робить Росія.

У перебігу розмови, серед іншого, президент США висловив жаль із приводу недавньої загибелі російського пілота під час збиття Туреччиною російського літака в її повітряному просторі й закликав до деескалації відносин між Москвою й Анкарою, сказав представник США.

Речник президента Росії Дмитро Песков повідомив, зі свого боку, що розмова Обами й Путіна протривала близько півгодини. Він підтвердив, що головними темами розмови були Сирія й Україна і що президент США висловив жаль із приводу збиття російського літака, але більше подробиць не навів.

У саміті в Парижі, метою якого є ухвалення нової угоди з боротьби з глобальним потеплінням, беруть участь лідери близько 150 країн. Вони також проводять двосторонні зустрічі на берегах цієї конференції.

Україну на ній представляє президент Петро Порошенко, який також планує провести зустрічі з керівниками держав та урядів інших країн.

XS
SM
MD
LG