Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині оскаржили арешт журналістів, звинувачених у шпигунстві


На фото на плакаті позаду на будівлі редакції «Джумхурієт» у Стамбулі – Джан Дюндар (л) і Ердем Ґюль (п), 27 листопада 2015 року
На фото на плакаті позаду на будівлі редакції «Джумхурієт» у Стамбулі – Джан Дюндар (л) і Ердем Ґюль (п), 27 листопада 2015 року

У Туреччині адвокати опозиційної газети «Джумхурієт» оскаржили рішення суду взяти під арешт двох її журналістів за звинуваченнями, пов’язаними зі шпигунством.

Як заявили юристи, такі звинувачення, висунені через статтю про можливе постачання Анкарою озброєнь повстанцям у Сирії, суперечать Конституції й законодавству Туреччини.

Суд у Стамбулі постановив узяти під арешт головного редактора газети «Джумхурієт» Джана Дюндара і її кореспондента в Анкарі Ердема Ґюля минулого тижня, 26 листопада. Їх обвинувачують у свідомому наданні допомоги терористичній організації, шпигунстві і розкритті державної таємниці.

Причиною стало те, що у травні вони оприлюднили відеозаписи й фото, що, за їхніми словами, показують, як турецькі спецслужби переправляють зброю повстанцям у Сирії. Ці публікації викликали в Туреччині політичну бурю, а президент країни Реджеп Тайїп Ердоган пообіцяв особисто розібратися з двома журналістами.

Організація захисту прав журналістів «Репортери без кордонів», зі свого боку, засудила судове переслідування Дюндара й Ґюля як політично мотивоване і закликала суди відхилити всі обвинувачення проти них.

XS
SM
MD
LG