Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко помилував російського військового, щоб звільнити «кіборга» «Рахмана»


Президент зустрів звільненого «кіборга» «Рахмана»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Президент України Петро Порошенко помилував громадянина Росії Володимира Старкова, що воював на боці сепаратистів у Донбасі і був засуджений на 14 років в’язниці, щоб звільнити з полону українського військовослужбовця Андрія Гречанова, відомого за позивним «Рахман», захисника Донецького аеропорту і одного із командирів 81-ї бригади.

Про це президент України розповів на зустрічі в Києві з звільненим українським військовим вночі 1 грудня. За словами Порошенка, Гречанова вдалося звільнити з 18-ї спроби.

«Я сьогодні говорив з прем’єром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу. Ми з ним обговорювали, і я сказав, що вимушений віддавати російського майора Старкова. То він навів мені такий приклад, що за капрала ізраїльської армії (Ґілада Шаліта – ред.) вони віддали тисячу терористів, і вважають, що зробили це правильно», – сказав Порошенко в розмові з «кіборгом» «Рахманом».

Президент також зателефонував дружині і матері офіцера Андрія Гречанова та подякував за такого чоловіка і сина, інформує сайт голови держави.

Петро Порошенко ще на початку жовтня говорив, що порушував питання про звільнення полонених українських військових, зокрема, саме «Рахмана», під час зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі й отримав підтвердження від президента Росії Володимира Путіна, що той «вживе заходів» задля звільнення Андрія Гречанова.

Він потрапив у полон донецьких сепаратистів у середині серпня. «Рахман» став відомим раніше завдяки тривалій участі в обороні донецького аеропорту, через що заслужив прізвисько «кіборг», а також орден Богдана Хмельницького III ступеня.

Російського офіцера Збройних сил, майора-тиловика Володимира Старкова затримали 25 липня в Донецькій області разом із вантажівкою з боєприпасами, коли він їхав окупованими територіями з Донецька до міста Ясного, але, заблукавши, потрапив на блокпост українських військ. Йому висунули звинувачення за статтею про тероризм, а відтак засудили до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна, визнавши його винним в «участі у веденні агресивної війни проти України на виконання наказів начальника Генштабу Росії», як повідомляв головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

XS
SM
MD
LG