Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини знову відкинув нові звинувачення Росії щодо нафти «Ісламської держави»


Реджеп Тайїп Ердоган, архівне фото
Реджеп Тайїп Ердоган, архівне фото

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган знову відкинув уже нові звинувачення Росії в тому, що Анкара бере участь у торгівлі нафтою угруповання «Ісламська держава», яке багатьма країнами й міжнародними організаціями визнане терористичним.

Виступаючи в перебігу візиту до Катару, він заявив, що ніхто не має права звинувачувати його країну в цьому.

Ердоган наголосив, що ніколи не пішов би ні на які оборудки з терористами. Водночас він додав, що не хоче подальшого погіршення відносин із Росією.

Раніше в середу, 2 грудня, в Росії знову звинуватили президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана в залученні до незаконної торгівлі нафтою з бойовиками «Ісламської держави».

Як заявили в російському Міністерстві оборони, Москві відомо про три маршрути транспортування нафти з Сирії й Іраку на територію Туреччини.

При цьому представники міністерства заявили, що їхні дані базуються на знімках із супутника, що показують бензовози, які перетинають кордон Сирії і Туреччини.

30 листопада з такими самими звинуваченнями вже виступав президент Росії Володимир Путін. Ердоган тоді вже відкинув їх і заявив, що в разі, якщо звинувачення все ж підтвердяться, він подасть у відставку. Він також запитав, чи готовий і Путін відповісти за свої слова і піти у відставку, якщо його звинувачення не підтвердяться.

Ердоган закликав російську сторону надати документи, що мали б підтвердити звинувачення Москви, які він назвав неприйнятними й аморальними. Але в Москві речник Кремля Дмитро Песков відмовився повідомляти, які Росія має докази словам свого президента.

Відносини між Москвою і Анкарою, вже погіршені останнім часом, далі різко погіршилися після того, як турецькі військові понад тиждень тому збили російський військовий літак поблизу турецько-сирійського кордону. Туреччина заявляє, що літак був збитий після численних попереджень після того, як порушив турецький повітряний простір. Росія стверджує, що її літак не порушував кордонів Туреччини, а його збиття було свідомою провокацією. Союз НАТО, членом якого є Туреччина, підтверджує версію Анкари.

За даними розвідок Іраку і США, угруповання «Ісламська держава» заробляє до 50 мільйонів доларів на місяць продажем нафти, видобутої на захоплених ним територіях Сирії й Іраку.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
01.12.2015
Ердоган кинув виклик Путіну

Президент Туреччини запропонував Путіну піти у відставку через звинувачення навколо нафти «Ісламської держави» далі
XS
SM
MD
LG