Доступність посилання

ТОП новини

Союз НАТО висловив підтримку Україні й закликав виконати мінські угоди


Під час зустрічі у Брюсселі (л -> п): голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, Павло Клімкін, Єнс Столтенберґ, 2 грудня 2015 року
Під час зустрічі у Брюсселі (л -> п): голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, Павло Клімкін, Єнс Столтенберґ, 2 грудня 2015 року

Північноатлантичний союз на засіданні Комісії Україна – НАТО висловив тверду й незмінну підтримку України, заявив на цьому засіданні у Брюсселі генеральний секретар Єнс Столтенберґ.

НАТО підтримує мирне й дипломатичне завершення конфлікту в частині сходу України, додав він.

«Є певний поступ у виконанні мінських домовленостей. Але становище все ще нестійке. Росія не вивела своїх військ і своїх озброєнь. Незаконні сепаратистські угруповання все ще не роззброєні. І Україна досі не має контролю над своїми власними кордонами. Порушення режиму припинення вогню останнім часом почастішали. Тож є небезпеки поновлення насилля», – сказав керівник НАТО.

Він закликав виконати мінські домовленості – Мінський протокол, Мінський меморандум і Мінський комплекс заходів – негайно і в повному обсязі.

«Союз НАТО підтримує Україну політично і практично, серед того і створенням трастових фондів, що мають на меті дати Україні можливість краще захистити себе і зміцнитися і реформувати свої інституції. Ми твердо заохочуємо Україну не сходити зі шляху реформ. Продовження поступу життєво важливе для міцної демократії, стабільності й розквіту», – наголосив Єнс Столтенберґ.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який узяв участь у засіданні Комісії Україна – НАТО, зі свого боку, повідомив, що поінформував міністрів закордонних справ країн Північноатлантичного союзу, за його словами, про «невпинні і свідомі спроби погіршити гуманітарну ситуацію на Донбасі» з боку підтримуваних Росією сепаратистів.

Як сказав міністр, ідеться про те, що міжнародні й неурядові організації, що працюють не в системі ООН, не допускають до виконання їхньої роботи в окупованій частині Донбасу, туди не пропускають гуманітарну допомогу і навіть викинули звідти такі організації, як «Лікарі без кордонів», що, серед іншого, лікували там хворих на туберкульоз.

Засідання Комісії Україна – НАТО було одним із заходів дводенної зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Північноатлантичного союзу.

XS
SM
MD
LG