Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Іраку назвав «ворожим актом» плановану дислокацію у країні нових сил США


Хайдар аль-Абаді, архівне фото
Хайдар аль-Абаді, архівне фото

Прем’єр-міністр Іраку Хайдар аль-Абаді заявив у четвер, що його країна не просила про розміщення в ній іноземних військ, і якщо іноземні бойові підрозділи будуть направлені до Іраку, це буде вважатися «ворожим актом».

Це була найрізкіша наразі заява іракського прем’єра з приводу плану США направити до Іраку додаткові «експедиційні цільові сили» на підтримку місцевим силовим структурам. Раніше він уже висловлювався проти цього, але не так різко, заявляючи, що будь-які військові операції чи розміщення військових контингентів у будь-якому місці Іраку не може відбуватися без схвалення уряду країни і координації з ним і повного дотримання суверенітету Іраку.

Завданнями нових американських сил в Іраку, заявляв міністр оборони США Аштон Картер, будуть ударні спецоперації, порятунок заручників, ведення розвідки і пошук із метою захоплення чи знищення ватажків угруповання «Ісламської держави», і ці сили будуть здатні здійснювати бойові операції і в Іраку, і в сусідній Сирії, де теж діє «Ісламська держава».

При цьому мало йтися лише про сто чи двісті бійців, із яких лише частина мала б брати безпосередню участь у бойових операціях, а решта мала б бути радниками, зв’язківцями чи надавати іншу допомогу іракським силам.

Крім того, близько 50 американських спецпризначенців мають бути направлені на північ Сирії до лав курдських і арабських сирійських сил, що воюють проти угруповання «Ісламська держава».

Нині США мають в Іраку близько 3 з половиною тисяч своїх військових, що виконують там різні функції. Останнім часом вони посилюють тактичну й бойову допомогу, зокрема, курдським збройним формуванням Іракського Курдистану, які нещодавно відбили від ісламістів важливе місто Сінджар.

XS
SM
MD
LG