Доступність посилання

ТОП новини

Оглядач: Путін у промові не згадав Україну ані разу, а рік тому 18 разів


Володимир Путін під час промови, 3 грудня 2015 року
Володимир Путін під час промови, 3 грудня 2015 року

Президент Росії Володимир Путін у годинному щорічному виступі перед спільним засіданням обох палат парламенту країни жодного разу не вимовив слова «Україна», тоді як минулого року він згадав її 18 разів, із них чотири вже протягом перших п’яти хвилин, пише оглядач Радіо Свобода Браян Вітмор.

Він назвав важливим те, що Путін і не нападав на владу в Києві, і не згадував про важкі страждання російськомовних в Україні, і не говорив про конфлікт на Донбасі. Лише один момент його промови стосувався України, коли Путін побіжно згадав про Крим.

Натомість, пише оглядач, Путін сім разів згадав про Туреччину, вісім про Сирію і 24 рази про тероризм.

Москва відвертає увагу від України, бо програє в конфлікті на Донбасі, і програє вирішальним чином, вважає Вітмор.

Путінів «план А» в Україні – захопити так звану «Новоросію» від Харкова до Одеси – жалюгідно провалився: більшість українських російськомовних мають за краще бути національною чи мовною меншиною в демократичній країні, ніж більшістю у клептократичній автократії.

І його «план Б» – змусити Україну прийняти назад захоплені сепаратистами території на сході на умовах Москви як троянського коня, що мав би дестабілізувати країну – теж провалюється, пише оглядач: президент України Петро Порошенко, який отримав жахливий розклад із мінськими угодами, зіграв своїми картами майстерно.

У четвер, 3 грудня, Путін виступив зі щорічною промовою про внутрішнє і зовнішньополітичне становище Росії, яку передбачає наприкінці року Конституція країни.

XS
SM
MD
LG