Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: переговори з врегулювання ситуації у Сирії пройдуть у Нью-Йорку


Держсекретар США Джон Керрі
Держсекретар США Джон Керрі

Нові переговори щодо врегулювання ситуації у Сирії відбудуться у Нью-Йорку у грудні, повідомив Держсекретар США Джон Керрі.

За його словами, сирійська опозиція вибрала учасників делегації для ведення переговорів і готова сісти за стіл переговорів разом з Росією та Іраном.

«Метою цього переходу стане створення надійного інклюзивного уряду упродовж шести місяців. Цей процес буде включати розробку нової конституції і механізмів виборів під міжнародним спостереженням упродовж 18 місяців», – сказав Керрі у суботу, 5 грудня, під час виступу на американо-ізраїльському форумі у Вашингтоні.

У березні 2011 року у Сирії розпочалося протистояння опозиції й сил президента Башара аль-Асада. Збройний конфлікт триває донині, однак проти Асада наразі воюють численні групи, переважно не скоординовані між собою. Серед противників Асада – зокрема й радикальні угруповання ісламістів.

Частина території Сирії за останній рік перейшла під контроль угруповання «Ісламська держава». Улітку 2014 року низка країн, зокрема США, Великобританія й кілька близькосхідних держав, об’єдналися для здійснення авіаударів по позиціях бойовиків у Сирії, Іраку й Лівії.

Країни Заходу наполягають, що Башар аль-Асад має піти з посади президента, щоб припинити протистояння у Сирії. Сам він неодноразово заявляв, що не має наміру цього робити. Асада підтримують Росія та Іран.

XS
SM
MD
LG