Доступність посилання

ТОП новини

ВООЗ і ЮНІСЕФ рекомендують МОЗ продовжити другий раунд вакцинації від поліомієліту


Денніс Кінг
Денніс Кінг

Всесвітня організація охорони здоров’я та Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ рекомендують Міністерству охорони здоров’я України продовжити другий раунд додаткової вакцинації від поліомієліту на один тиждень. Про це вони заявили на прес-конференції у Києві.

«За перший тиждень другого раунду імунізації ми маємо лише 20% провакцинованих. І ми рекомендуємо владі Україну продовжити кампанію ще на тиждень. Замість двох тижнів вакцинувати дітей протягом трьох. Ми сподіваємося, що додатковий час дасть змогу батькам привести дітей на вакцинацію», – сказав Радіо Свобода Денніс Кінг, координатор ВООЗ з реагування на спалах поліомієліту.

За його словами, дата проведення третього раунду вакцинації ще не підтверджена, але, за очікуваннями, він почнеться на третій тиждень січня, після свят.

За попередніми підрахунками Міністерства охорони здоров’я, лише 20% дітей віком від двох місяців до 6 років були вакциновані протягом першого тижня другого раунду вакцинації.

Другий із трьох раундів додаткової вакцинації від поліомієліту стартував в Україні тиждень тому, 30 листопада і має тривати два тижні, до 11 грудня.

«Залишилося лише кілька днів, щоб досягнути мінімальної цілі охоплення вакцинацією, необхідної для захисту від поліомієліту – 95% дітей у кожному з раундів», – каже доктор Доріт Ніцан, представник ВООЗ в Україні.

Під час першого раунду додаткової вакцинації були вакциновані 64,7% дітей. Це означає, кажуть у ВООЗ, що понад мільйон дітей все ще залишаються вразливими до інфекції і ризикують отримати параліч чи померти. Ризик поширення спалаху поліомієліту, запевняють у ВООЗ, залишатиметься до того часу, поки достатня кількість дітей не буде вакцинована, щоб зупинити передачу вірусу поліомієліту.

Кампанія вакцинації, як зазначають у ВООЗ, необхідна через виявлення двох випадків захворювання на поліомієліт 1 вересня 2015 року в Закарпатській області, які були зафіксовані МОЗ і підтверджені ВООЗ.

ВООЗ рекомендує використовувати оральну поліовакцину (ОПВ) для зупинки передачі вірусу поліомієліту і циркуляції вірусу в середовищі і зазначає, що оральна поліовакцина безпечна і використовується в Україні впродовж 50 років.

XS
SM
MD
LG