Доступність посилання

ТОП новини

В Азербайджані звільнили правозахисницю Лейлу Юнус


Лейла і Аріф Юнуси до арешту
Лейла і Аріф Юнуси до арешту

В Азербайджані відпустили з ув’язнення правозахисницю, директорку Інституту миру і демократії Лейлу Юнус після звернення адвокатів про погіршення її стану здоров’я.

За рішенням суду, вирок проти неї залишається чинним, але його дію призупинили і решту п’ять років вона буде на випробувальному терміні.

Лейла Юнус і її чоловік, політолог Аріф Юнус були арештовані в липні минулого року. Проти них були висунуті звинувачення в шахрайстві, незаконному підприємництві й ухиленні від сплати податків. Відкриту проти них кримінальну справу про державну зраду виділили в окреме провадження.

У серпні цього року Лейла Юнус була засуджена до 8,5 років в’язниці, а її чоловік – до 7 років.

Аріф Юнус був звільнений 12 листопада в зв’язку з погіршенням стану здоров’я. Офіційно він перебуває під домашнім арештом, йому не дозволено залишати Баку.

Процес у справі за звинуваченням Юнусів у зраді ще триває.

59-річна Лейла Юнус, яка є засновником незареєстрованого владою Інституту миру і демократії в Баку, різко критикувала становище з правами людини в Азербайджені і до арешту в липні минулого року працювала над збиранням документів про політичних в’язнів у країні.

60-річний Аріф Юнус, відомий історик і дослідник конфліктів на Кавказі, приділяв найбільше уваги конфліктові навколо Нагірного Карабаху, висловлюючи думки, що не збігалися з позицією офіційного Баку.

XS
SM
MD
LG