Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв: Росія в суді буде домагатися дефолту України


Дмитро Медведєв
Дмитро Медведєв

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявляє, що Москва звернеться до суду і буде домагатися дефолту за всіма зобов’язаннями Києва.

За його словами, Росія не змириться з неповерненням Україною боргу у три мільярди доларів.

«У мене є відчуття, що не повернуть, бо шахраї. Вони відмовляються повертати гроші», – сказав голова уряду Росії в інтерв’ю російським телеканалам. «Щодо цих трьох мільярдів. Звичайно, ми з цим не змиримося. Ми підемо в суд, ми будемо домагатися дефолту по кредитах і дефолту по всіх запозиченнях України», – повідомив Медведєв.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням їх частини, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії.

Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Іще у середині листопада Путін оголосив пропозицію відкласти виплату цього боргу на наступні три роки по одному мільярду, але без списання його частини. Україна заявляє, що досі не отримала цієї пропозиції офіційно.

Росія вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах. В МВФ наразі не висловлювали своїх оцінок статусу цього боргу.

8 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду вирішила зняти заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю.

Ухвалене рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у випадку, якщо Київ прострочить платежі по боргах перед Росією.

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що рішення МВФ ухвалили на шкоду Росії і з метою легалізації можливості Києва не платити за своїми боргами.

XS
SM
MD
LG