Доступність посилання

ТОП новини

Рада федерації Росії: розслідування ФБК – політична атака на генпрокурора Чайку


Голова конституційного комітету Ради Федерації Росії Андрій Клішас
Голова конституційного комітету Ради Федерації Росії Андрій Клішас

У Раді Федерації Росії називають розслідування Фонду боротьби з корупцією (ФБК) щодо генерального прокурора Росії Юрія Чайки політичною атакою з використанням компромату.

У середу, 9 грудня, голова конституційного комітету верхньої палати російського парламенту Андрій Клішас заявив, що проти самого Чайки не наведено жодних фактів. Клішас сказав, що комітет дасть відповідь на лист з ФБК Олексія Навального, «як це передбачено регламентом».

Раніше у середу прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв відмовився давати оцінку розслідуванню ФБК про кримінальні зв’язки членів родини генпрокурора, пославшись на те, що не хоче робити цій публікації рекламу, оскільки саме таку мету, за його словами, переслідують її автори. Про це він заявив, відповідаючи на запитання журналістів.

Медведєв додав, що правоохоронні органи Росії зобов’язані проаналізувати опубліковану ФБК інформацію, зазначивши, що відсутність публічної реакції влади на розслідування не означає, що нічого не робиться.

Керівник ФБК, російський опозиційний політик Олексій Навальний, назвав відповіді Медведєва «розмитою», що, на його думку, «показує, що система горою стоятиме за своїх шахраїв». «Лаяти Чайку – втратити обличчя і піддатися Навальному. Рятувати Чайку – неможливо», – зазначив Навальний у своєму блозі.

Фонд боротьби з корупцією 1 грудня опублікував розслідування, автори якого звинувачують членів сім’ї генерального прокурора Росії Юрія Чайки й інших високопоставлених співробітників прокуратури в корупції і побудові бізнесу «на здирництві, відкатах і рейдерстві», а також у зв’язках зі злочинними угрупованнями.

У Кремлі заявляють, що розслідування Фонду боротьби з корупцією «не становить інтересу». Речник президента Росії Дмитро Пєсков пояснив це тим, що в розслідуванні не йдеться про самого генпрокурора Росії. Пєсков при цьому зазначив, що опублікована ФБК інформація «була доступна» для Кремля вже півроку тому і тоді теж «не викликала інтересу».

XS
SM
MD
LG