Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура Росії підозрює Ходорковського в екстремізмі


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський

Заступник Генерального прокурора Росії Володимир Малиновський направив у російський Слідчий комітет матеріали перевірки відомостей щодо публічних закликів засновника організації «Відкрита Росія», екс-голови ЮКОСа Михайла Ходорковського до екстремістської діяльності.

У російській Генпрокуратурі заявляють, що під час онлайн прес-конференції 9 грудня Ходорковський публічно закликав до зміни влади у Росії шляхом революції. У повідомленні, опублікованому на сайті Генпрокуратури Росії мовиться, що «зробивши помилкові заяви щодо репресивності і протиправності чинного законодавства», Ходорковський запропонував саботувати закони.

«Через відсутність у країні, за його твердженням, інституту чесних виборів та інших механізмів законної зміни влади, Ходорковський закликав до скоєння революції як єдиного та необхідного способу заміни влади, зазначивши, що ним для цього вже робляться певні заходи», – йдеться у заяві, опублікованій Генеральною прокуратурою Росії у четвер, 10 грудня.

Михайло Ходорковський, виступаючи у середу на прес-конференції, зокрема, зазначив, що у Росії стався «повноцінний антиконституційний переворот».

«За відсутності інституту чесних виборів і інших механізмів законної зміни влади єдиний спосіб її зміни – це революція. Революція у Росії неминуча», – сказав Ходорковський.

Голова «Відкритої Росії» під час свого виступу неодноразово наголошував, що «революція може і повинна бути мирною».

Текст виступу Михайла Ходорковського на прес-конференції у середу опублікований на сайті «Відкритої Росії». Ця прес-конференція транслюється в офісі «Відкритої Росії» у Москві.

Михайло Ходорковський залишив Росію після того, як був помилуваний Володимиром Путіним в 2013 році після відбуття понад 10-річного ув’язнення «за фінансові зловживання». Ходорковський і його прихильники кажуть, що його ув’язнення було частиною кампанії Кремля з метою захоплення активів нафтової компанії і покаранням за підтримку опозиції в Росії. З-за кордону Ходорковський продовжив свою підтримку ліберальних опозиційних партій та рухів Росії.

XS
SM
MD
LG