Доступність посилання

ТОП новини

«Софія Київська» відзначає 25-річчя перебування у списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО


У п’ятницю, 11 грудня, на Софійській площі у Києві та на території Національного заповідника «Софія Київська» відбулися урочисті заходи з нагоди 25-річчя включення об’єкту до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Під час акції учасники розгорнули прапор ЮНЕСКО і провели флешмоб за участю школярів, зокрема дітей-переселенців із зони АТО, які утворили слово «UNESCO 25». До заходу долучилися представники громадськості, Мінкульту, а також дипломат Юрій Кочубей, за сприяння якого «Софія Київська» і потрапила до списку ЮНЕСКО.

Як заявила генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська, попри святкову дату, питання ймовірного внесення «Софії Київської» до «чорного списку» ЮНЕСКО через забудови в історичному центрі Києва залишається актуальним.

«Це питання буде виникати, поки наші містобудівні перетворення не будуть скеровані в те русло, яке вимагає ЮНЕСКО. Це збереження середовища, в якому існують пам’ятки. Перші кроки Україна зробила – на провулку Десятинному знесено додаткові поверхи, приведено пам’ятку до тієї відмітки, яку вимагали в ЮНЕСКО», – розповіла Куковальська.

У 2009 році місія ЮНЕСКО в Україні внесла «Софію Київську» та Києво-Печерську Лавру до списку об’єктів, що перебувають під загрозою. Приводом для цього стали факти будівництва на території та в охоронній зоні цих пам’яток.

Протистояння навколо ділянки на Десятинному провулку розпочалося у листопаді 2012 року. Тоді, попри протести громадських активістів, був знесений будинок №3, збудований 1857 року. Колись на цьому місці була садиба протоієрея Андріївської церкви Павла Подвисоцького, а за часів Київської Русі – палац князя Володимира. Після того, як будівлю передали церкві, УПЦ Київського патріархату отримало дозвіл на будівництво канцелярії з розміщенням у будівлі музею. Провулок належить до заповідника «Стародавній Київ», який охороняється ЮНЕСКО.

Всього в Україні є 7 об’єктів, які внесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

XS
SM
MD
LG