Доступність посилання

ТОП новини

Гребенщиков підписав листа генпрокурору Росії з проханням звільнити кримських політв'язнів


Борис Гребенщиков
Борис Гребенщиков

Російський музикант Борис Гребенщиков підписався під листом до генерального прокурора Росії із закликом скасувати вироки кримським політв’язням Олегу Сенцову, Олександру Кольченку й Геннадію Афанасьєву і звільнити їх. Про це повідомив директор російського представництва Amnesty International Сергій Нікітін у своєму блозі на сайті «Ехо Москви».

Він зазначив, що таким чином Борис Гребенщиков узяв участь у марафоні листів Amnesty International, який проводиться щорічно в усьому світі. У рамках акції жителі різних країн пишуть листи на захист політв'язнів.

«Ось і цього року БГ (Борис Гребенщиков – ред.), не вагаючись ні хвилини, погодився взяти участь у найважливішому марафоні світу – марафоні листів Amnesty International. Сьогодні музикант підписав петиції до влади США і Сирії, Сальвадору й Узбекистану. І що особливо важливо – Борис Борисович ще поставив підпис під листом до генерального прокурора Росії із закликом вжити термінових заходів та скасувати вироки Олегу Сенцову, Олександру Кольченку й Геннадію Афанасьєву, винесені щодо невідповідних звинувачень у тероризмі, він закликав пред’явити їм належні звинувачення, або звільнити їх», – повідомив Сергій Нікітін.

Він додав, що музикант бере участь у подібних правозахисних акціях щороку, і що «його підпис прискорив вихід на свободу трьох «болотних в’язнів», калінінградських «в’язнів прапора».

Фотографії Бориса Гребенщикова, де він підписує звернення до генпрокурора Росії, опублікував у Facebook активіст Amnesty International Росія Іван Кондратенко.

Російська влада звинуватила кримчан Сенцова й Кольченка у причетності до терактів у Криму. Сенцова засудили на 20 років, Кольченка – на 10 років у колонії суворого режиму.

Сенцов і Кольченко звинувачення заперечують, Сенцов на суді розповів, що співробітники ФСБ Росії катували його.

У цій справі були також затримані російськими спецслужбами громадяни України Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній, вони засуджені у Росії кожен до семи років. Афанасьєв на суді у справі Сенцова-Кольченка заявив, що його катували, щоб змусити свідчити проти активістів.

Російська правозахисна організація «Меморіал» оголосила Сенцова, Кольченка й Афанасьєва політв'язнями.

XS
SM
MD
LG