Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: LNG-термінал у Польщі може суттєво підвищити енергетичну незалежність України


Сховище скрапленого газу у порту Свіноуйсьце
Сховище скрапленого газу у порту Свіноуйсьце

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що запуск LNG-терміналу в польському місті Свіноуйсьце «суттєво підвищує енергетичну незалежність Польщі і може суттєво підвищити енергетичну незалежність України».

Як повідомляє прес-служба уряду, Яценюк на зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою нагадав про спільний проект щодо будівництва інтерконектора між Україною і Польщею.

За його словами, після будівництва цього інтерконектора Україна зможе купувати в Польщі до 8 мільярдів кубічних метрів газу.

11 грудня Польща прийняла перший танкер зі скрапленим природним газом з Катару. Очікується, що у другій половині наступного року такі рейси мають стати регулярними.

Через газопорт у Свіноуйсьце Польща отримуватиме близько 5 мільярдів кубометрів газу – близько третини від потреби країни. Сама Польща видобуває ще приблизно 5 мільярдів кубів палива. Решту – купує у російського «Газпрому».

З часом пропускну спроможність газопорту у Свіноуйсьце планується збільшити на 50%, що дозволить Варшаві стати енергетично незалежною.

Попереднє керівництво України розпочало зведення LNG-терміналу на Одещині у 2010 році. Але цей національний проект, який було визначено одним із пріоритетних, до кінця не реалізували.

XS
SM
MD
LG