Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ закрило розслідування щодо ядерної програми Ірану


Будівля МАГАТЕ у Відні
Будівля МАГАТЕ у Відні

Міжнародне агентство з ядерної енергії 15 грудня закрило своє десятирічне розслідування щодо звинувачень Ірану в намірах розробити ядерну зброю.

Такий крок агенції ООН усуває серйозну перешкоду на шляху реалізації ядерної угоди, укладеної влітку між Тегераном і шістьма провідними державами світу.

Як йдеться в резолюції, ухваленій Радою директорів МАГАТЕ, агенція має намір продовжувати стежити за діями Ірану, щоб впевнитися, що Тегеран не намагатиметься знову розробляти ядерну зброю.

Два тижні тому МАГАТЕ заявило, що, на його думку, Іран таки вів у минулому діяльність, пов’язану зі створенням ядерної зброї.

Як мовиться у звіті МАГАТЕ, більша частина скоординованої діяльності в цьому напрямку тривала принаймні до кінця 2003 року, після чого окремі кроки здійснювалися ще до 2009-го.

За даними звіту, ця діяльність, однак, не вийшла поза межі планування, теоретичних досліджень і найпростіших експериментів, які дали можливість досягти лише деяких технічних знань і можливостей.

У МАГАТЕ не мали даних про те, щоб така діяльність для створення ядерного вибухового пристрою в Ірані тривала після 2009 року.

У липні Іран і шість із провідних держав світу досягли домовленості, що має на меті унеможливити ймовірну програму створення Іраном ядерної зброї наступними роками. За нею Тегеран погодився значно обмежити свою чинну ядерну програму, що, за його словами, має суто мирні цілі, а Захід у відповідь має поступово зняти санкції, накладені на Іран через цю програму.

XS
SM
MD
LG