Доступність посилання

ТОП новини

МЗС протестує через рішення суду в Росії засудити українця до 11 років колонії за «шпигунство»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України висловлює протест через рішення суду в Росії засудити до 11 років позбавлення волі громадянина України Валентина Вигівського.

«Протягом 15 місяців компетентні органи влади Російської Федерації здійснювали на Вигівського психологічний тиск, намагаючись одержати від нього потрібні слідству свідчення та визнання своєї провини», – йдеться у заяві дипломатичного відомства.

У МЗС зазначають, що консули України майже 8 місяців з часу арешту не мали доступу до ув’язненого українця, судові слухання у його справі проходили у закритому режимі, що є «свідченням необ’єктивності та упередженості розгляду справи».

У зовнішньополітичному відомстві України вважають інкриміновані Вигівському злочини безпідставними, рішення Московського обласного суду політизованим та наполягають на негайному звільненні українця і його поверненні в Україну.

За даними МЗС, це вже 6 «безпідставний вирок так званого «російського правосуддя» щодо українських політичних в’язнів, побудований на основі надуманих матеріалів».

Сьогодні Московський обласний суд засудив до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму громадянина України Валентина Виговського за звинуваченням у шпигунстві.

За даними ФСБ Росії, Виговський «потрапив у поле зору» у 2012 році за підозрою в тому, що він здобував секретну інформацію для «іноземної держави», якої саме не вказано. Російські силовики заявили, що громадянин України через інтернет залучав працівників організацій російського оборонно-промислового комплексу авіаційно-космічного профілю до збору даних за гроші, його нібито цікавила закрита технічна документація з провідних перспективних розробок.

XS
SM
MD
LG