Доступність посилання

ТОП новини

Україна втратила статус вільної від поліомієліту країни – голова комісії із сертифікації


Дейвід Солсбері
Дейвід Солсбері

Україна втратила свій статус вільної від поліомієліту країни, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода професор Дейвід Солсбері, голова комісії із сертифікації щодо ліквідації поліомієліту в європейському регіоні.

«В Україні зафіксовано два випадки вакциноасоційованого поліомієліту, які розцінюються там само небезпечними як і дикий вірус поліомієліту. Україна повинна вжити ефективних заходів, які будуть оцінені комісією із сертифікації ліквідації поліомієліту. Ми хочемо впевнитись, що заходи вжиті належним чином, а вірус не продовжує свою циркуляцію. Поки що вжитих заходів проти поліомієліту недостатньо. Україна не стане вільною від поліомієліту до того часу, поки ми не побачимо належну відповідь України на спалах поліомієліту. Це означає, що більше дітей повинні бути вакциновані», – сказав він.

За його словами, щоб повернути статус вільної від поліомієліту країни, Україна має дати «належну відповідь на спалах» хвороби.

«У червні 2016 року відбудеться засідання комісії із сертифікації щодо ліквідації поліомієліту, на яке ми запросимо голову української сертифікаційної комісії. Йому потрібно надати усі можливі факти, які засвідчують належну відповідь держави на спалах поліомієліту. Вся надана інформація повинна запевнити нас в тому, що інших випадків поліомієліту не було зафіксовано протягом останніх 6 місяців. Після цього через рік ми проаналізуємо, що відбувається в Україні, щоб ми могли знову повернути статус вільної від поліомієліту країни», – заявив Солсбері.

Він додав, що статус невільної від поліомієліту країни призведе до погіршення репутації України «не тільки на рівні ЄС, але й на рівні усієї міжнародної спільноти». «Україна повинна швидко вирішити цю ситуацію. А це означає, що потрібно провести успішну імунізацію проти поліомієліту. Ціль – 95% вакцинованих дітей. На сьогодні Україні ще далеко до 95%. Інші країни, у яких була схожа чи навіть гірша ситуація, зробили набагато більше, ніж Україна», – додав Солсбері.

Минулого тижня завершився другий тур вакцинації проти поліомієліту в Україні, який тривав три тижні.

Кампанія вакцинації почалась через виявлення двох випадків захворювання на поліомієліт в Закарпатській області, які були підтверджені ВООЗ.

Повну версію інтерв’ю з Дейвідом Солсбері читайте згодом на сайті Радіо Свобода.

XS
SM
MD
LG