Доступність посилання

ТОП новини

Туркменистан відкрив новий газопровід


Президент Туркменистану на церемонії відкриття газопроводу «Схід-Захід», 23 грудня 2015 року
Президент Туркменистану на церемонії відкриття газопроводу «Схід-Захід», 23 грудня 2015 року

Президент Туркменистану Губангули Бердимухамедов заявляє, що завершення будівництва нового газопроводу «Схід-Захід» активізує співпрацю з європейськими партнерами.

Бердимухамедов сказав про це на церемонії відкриття газопроводу у місті Белек біля узбережжя Каспійського моря.

«Із завершенням будівництва трубопроводу «Схід-Захід» співпраця з нашими європейськими партнерами набуває нового змісту», – сказав він.

На церемонії в Туркменистан Україну представляв міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

«Введення в експлуатацію газопроводу «Схід-Захід» сприятиме виведенню значних ресурсів природного газу з центральної та південно-східної частини країни на узбережжя Каспійського моря. Нова інфраструктура відкриє нові можливості для експорту туркменського газу до Європи і матиме безперечний вплив на геополітичні розклади в регіоні», – йдеться в повідомленні прес-служби уряду України.

Українська сторона висловила глибоке зацікавлення в реалізації спільних довгострокових проектів, спрямованих на диверсифікацію поставок енергоресурсів з території Туркменистану до країн Європи й України зокрема.

Трубопровід «Схід-Захід» з’єднує газові родовища Туркменистану на сході з узбережжям Каспійського моря. Існують сподівання, що він може бути приєднаний до Транскаспійського газопроводу, який би дозволив експорт газу до ЄС із Центральної Азії. Цей підтримуваний Європейським союзом проект досі залишається на папері через суперечки про правовий статус Каспійського моря і відмову Туркменистану підписати угоди про розподіл продукції з іноземними енергетичними компаніями.

Водночас Бердимухамедов заявив, що наявність газу на західному кордоні Туркменистану може вдихнути нове життя в проект.

XS
SM
MD
LG