Доступність посилання

ТОП новини

Рада дозволила Антикорупційному бюро брати у Генпрокуратури ті справи, які вони хочуть


©Shutterstock
©Shutterstock

Верховна Рада у четвер, 24 грудня, проголосувала за зміни до Кримінально-процесуального кодексу, дозволивши на перехідний період у два роки залишити справи, які мають бути передані до Національного антикорупційного бюро (НАБ) – у Генпрокуратурі. При цьому матеріали кримінальних проваджень можуть бути передані до НАБу, якщо керівником було ухвалене рішення про необхідність такої передачі.

За це рішення за основу і в цілому проголосував 241 депутат.

«Закон передбачає, що Національне антикорупційне бюро за рішенням спеціального антикорупційного прокурора (Назара Холодницького – ред.) або його заступників могло само вирішувати, які провадження розслідуються неналежно і які вони можуть забрати у своє відання. Ті ж провадження, які вже відкриті, мають лишитися у тих органів, які їх розпочинали. Таким чином ми дамо можливість антикорупційному бюро починати з чистого аркуша, а не вести «висяки». В тому числі це потрібно, щоб ми могли продовжити розслідувати справи так званого санкційного списку, тобто оточення Януковича. На сьогоднішній день, вже понад місяць, реальне розслідування по цих справах не ведеться», прокоментував важливість ухвалення і зміст законопроекту депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

Загалом від Генпрокуратури до НАБу мало бути передано 22 тисячі томів справ. Як раніше заявляли очільники антикорупційних відомств, це значно ускладнило б, а навіть і паралізувало роботу антикорупційної прокуратури і бюро.

Про нагальність ухвалення закону раніше наголошував Сергій Горбатюк, який очолює управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури України і відповідає за розслідування справ Майдану.

Наразі Національне антикорупційне бюро зареєструвало 12 кримінальних справ, ще 15 передано з Генпрокуратури, повідомив глава НАБУ Артем Ситник.

XS
SM
MD
LG