Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко підписав закон про вдосконалення правових засад діяльності Нацгвардії


Тактичні навчання підрозділу Національної гвардії України на базі під Києвом (архівне фото)
Тактичні навчання підрозділу Національної гвардії України на базі під Києвом (архівне фото)

Президент України Петро Порошенко підписав закон України «Про внесення змін до закону України «Про Національну гвардію України» щодо удосконалення правових засад діяльності Нацгвардії. Закон ухвалений Верховною Радою 24 грудня, повідомляє прес-служба президента.

Закон уточнює правові основи діяльності та повноваження Нацгвардії, регламентує організацію, порядок несення служби в її підрозділах та їхню взаємодію з правоохоронними органами, органами місцевого самоврядування та міністерством оборони України.

Закон також регламентує чисельність Національної гвардії України.

«Закон також дає право іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, в добровільному порядку (за контрактом) проходити військову службу в Національній гвардії України. Ці випадки регламентуються законом України «Про військовий обов’язок і військову службу», – наголошується в повідомленні.

Верховна Рада 25 грудня ухвалила законопроект про Національну гвардію, який президент України Петро Порошенко подав на заміну попередньо ним заветованого.

Порошенко раніше ветував схожий законопроект, вважаючи таким, що не відповідає законодавству пункт про створення у складі Нацгвардії танкових підрозділів (запропонувавши вилучити його із законопроекту). Петро Порошенко також запропонував, що командувач Національної гвардії України призначається на посаду та звільняється з посади президентом України.

Депутати проголосували за ці президентські поправки.

Закон про створення Національної гвардії Верховна Рада ухвалила у березні 2014 року. Ним визначено, що чисельність Нацгвардії, яка формується на базі внутрішніх військ МВС України, становитиме до 60 тисяч осіб.

XS
SM
MD
LG