Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські депутати просять Раду зберегти назву міста, змінивши семантику


Депутати Дніпропетровської міської ради звернулися до Верховної Ради України з проханням зберегти назву Дніпропетровську, змінивши її семантику. Таке рішення ухвалили на «виїзній» сесії міськради в будівлі Амур-Нижньодніпровської райради, скликаній депутатами від «Опозиційного блоку» і «Громадської сили».

За словами депутатів, місто може називатися Дніпропетровськом на честь апостола Петра або ж «петроса» (каменя) з огляду на те, що стоїть на граніті, а не на честь радянського державного діяча Григорія Петровського.

За це рішення проголосували 33 депутати від фракцій «Опозиційного блоку» і «Громадської сили», що брали участь у засіданні.

«Ми відстоюємо позицію дніпропетровців – більше 80% городян хочуть, щоб наше місто називалося Дніпропетровськом. Ми хочемо, щоб люди не витрачали свій особистий час, вистоюючи в чергах до чиновників для зміни документів» – зазначила керівник фракції «Опозиційного блоку» в міськраді Наталія Начар’ян.

Водночас дніпропетровський політолог Віктор Пащенко в коментарі Радіо Свобода зазначив, що Верховна Рада України навряд чи візьме до уваги це звернення депутатів, адже назва міста підпадає під перейменування, згідно із законами «про декомунізацію».

«Депутати розуміють, що населення Дніпропетровська не надто позитивно ставиться до перейменування, тому вони не хочуть брати на себе відповідальність, а перекладають її на центральні органи влади. Я вважаю, що Кабінет міністрів і парламент не будуть миритись з «переосмисленням» назви міста, а все ж перейменують. Я думаю, що компромісною назвою стане «Дніпро», – зазначив експерт.

Влітку в Дніпропетровську, на офіційному інтернет-сайті міської ради, організували голосування за нову назву міста. Жителям міста пропонували обрати із дев’яти варіантів, напрацьованих комісією з топоніміки, серед них було вісім нових назв (Дніпрослав, Дніпро, Січеслав, Дніпровськ, Дніпрополь, Кодак, Новий Кодак, Святослав) і чинна – Дніпропетровськ.

На початку липня у Дніпропетровську учасники нечисленного пікету вимагали залишити без змін назву міста «Дніпропетровськ», водночас наситивши її новим сенсом: виводити частину «-петровськ» не від прізвища «всеукраїнського старости Григорія Петровського», а від грецького слова «петрос» – «камінь».

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко. За законом, зокрема, перейменуванню підлягають обласні центри Кіровоград та Дніпропетровськ.

XS
SM
MD
LG