Доступність посилання

ТОП новини

Відео нападу на журналiстiв «Схем» із камер спостереження СБУ стало доступним завдяки суду


Відео нападу на журналiстiв «Схем» із камер спостереження СБУ (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Відео нападу на журналiстiв із камер спостереження Служби безпеки України, на якому є безпосередній момент затримання знiмальної групи програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», стало доступним завдяки судові над одним iз спiвробiтникiв СБУ 29 грудня.

СБУ намагалася приховати вiдео з епiзодом затримання, яке сталося 2 жовтня пiд час зйомок розслiдування «Секретний автопарк СБУ». Цей момент був вирiзаний із відео, наданого на вимогу голови СБУ Василя Грицака.

29 грудня у Печерському районному суді Києва відбулося судове засідання щодо адміністративної справи про перевищення службових повноважень начальником служби охорони пропускного режиму СБУ Юрієм Бондарєвим, який брав участь в інциденті.

Вiдео нападу було в повному обсязi надане судові, який дозволив оприлюднювати будь-яку iнформацiю з вiдкритого судового процесу.

Після допиту частини свідків судове засідання було перерване і продовжиться 14 січня 2016 року.

Крiм адмiнiстративного провадження за пiдозрою у перевищеннi cлужбових повноважень, Вiйськова прокуратура розпочала кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності представниками Служби безпеки України через напад на знімальну групу «Схем» 2 жовтня біля приміщення управління СБУ в Києві.

Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, відповідно до Кримінального кодексу, передбачає покарання – штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

Вранці 2 жовтня журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича затримали співробітники Служби безпеки України під час зйомок епізоду для журналістського розслідування про невідповідність стилю життя рівневі зарплат в СБУ.

При затриманні, за словами журналістів, співробітники СБУ застосували силу. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. Через деякий час журналістів відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

Начальник головного управління СБУ в місті Києві й Київській області Михайло Глуговський пізніше вибачився перед журналістами за інцидент і визнав можливе перевищення повноважень з боку працівників СБУ.

Голова СБУ Василь Грицак призначив службове розслідування інциденту і дав підлеглим 10 робочих днів, щоб доповісти про результати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG