Доступність посилання

ТОП новини

Росія: фігурант справи про вбивство Нємцова відмовився від свідчень – адвокат


У Росії один із фігурантів справи про вбивство Бориса Нємцова Шадід Губашев відмовляється від даних раніше свідчень, заявив його адвокат Магомед Хадісов.

Після новорічних свят відбудеться допит Шадіда Губашева, де він «детально розповість, із якої причини він раніше обмовив себе та інших фігурантів», сказав адвокат російському агентству «РІА Новості».

Також у вівторок, 29 грудня, стало відомо, що чотирьом фігурантам справи про вбивство Бориса Нємцова – уродженцям Чечні Заурові Дадаєву, Тамерланові Ескерханову, Хамзатові Бахаєву, а також Шадідові Губашеву – оголосили обвинувачення в остаточній редакції. Їм загрожують довічні терміни. Обвинувачення п’ятому фігурантові – Анзорові Губашеву – оголосять найближчим часом.

В остаточній редакції обвинувачення мовиться, що обвинувачені були найняті для вчинення вбивства, повідомив Шамсудін Цакаєв, що є адвокатом Заура Дадаєва. За його словами, версії помсти за висловлювання Нємцова про карикатури у французькому тижневику Charlie Hebdo на пророка Магомета в остаточній редакції немає.

Цакаєв повідомив, що його підзахисний після оголошення остаточного обвинувачення провини не визнав. Адвокат проситиме про суд присяжних у його справі, передає російське агентство «Інтерфакс».

Слідчий комітет Росії заявив, що ймовірним замовником і організатором вбивства Бориса Нємцова є Руслан Мухудінов, боєць батальйону «Північ» МВС російської республіки Чечні. Справу проти нього буде винесено в окреме провадження, сказав у вівторок, 29 грудня, речник відомства Володимир Маркін. У листопаді Мухудінов був заочно арештований і оголошений у розшук.

Адвокат сім’ї Нємцова Вадим Прохоров у розмові з російським агентством РБК назвав заяву Слідчого комітету «новорічним подарунком» главі Чечні Рамзанові Кадирову. На думку Прохорова, слідство виводить із-під удару справжніх замовників вбивства.

Російський опозиціонер Ілля Яшин вважає, що «у Слідчому комітеті відверто бояться Кадирова». «Все, що відбувається навколо справи Нємцова, – це справжнісіньке знущання з усіх, кому була близька ця людина», – написав Яшин у фейсбуці. За його словами, «слідство, заарештувавши на першому етапі справжніх злочинців, уже кілька місяців послідовно виводить із-під удару не тільки реального замовника вбивства, а й головних організаторів».

Борис Нємцов, відомий російський опозиційний діяч, був убитий пізно ввечері 27 лютого в центрі Москви, недалеко від стін Кремля.

XS
SM
MD
LG