Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд Молдови підтвердив законність висунення Стурзи на посаду прем’єра


Іон Стурза
Іон Стурза

Конституційний суд Молдови одноголосним рішенням 29 грудня підтвердив законність висунення Іона Стурзи на посаду прем'єр-міністра країни.

З поданням до суду щодо перевірки законності висунення Стурзи звернулася група опозиційних до нього депутатів, які вважають, що, пропонуючи кандидатуру бізнесмена, президент Ніколає Тімофті перевищив свої повноваження і не проконсультувався з парламентарями.

В результаті суд назвав заперечення депутатів неоґрунтованим. Президент повинен призначити кандидата, який може зібрати більшість голосів у парламенті, але він не повинен отримувати затвердження кандидатури заздалегідь.

Кандидатура Іона Стурзи викликала різкий спротив в депутатському середовищі напередодні запланованого на 4 січня голосування. Стурза, щоб схилити законодавців на свій бік, пообіцяв 28 грудня, що боротиметься з корупцією.

За затвердження нового уряду у Молдові має проголосувати принаймні 51 депутат зі 101.

55-річний Іон Стурза є бізнесменом, він був прем’єром Молдови упродовж дев’яти місяців у 1999 році. У нього два громадянства, молдовське і румунське.

З кінця жовтня у Молдові працює тимчасовий уряд. Це сталося після того, як попередній проєвропейський уряд був відправлений у відставку після корупційного скандалу.

XS
SM
MD
LG