Доступність посилання

ТОП новини

АП: «нормандська четвірка» домовилася про необхідність повного припинення вогню


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Під час телефонних переговорів лідери України, Німеччини, Франції й Росії домовилися про необхідність повного припинення вогню, повідомляє прес-служба президента України Петра Порошенка.

За повідомленням, глава держави повідомив про загострення ситуації на Донбасі в останні тижні і наголосив на недопустимості невиконання Мінських домовленостей Росією і проросійськими бойовиками.

Глава Української держави підкреслив, що ОБСЄ має отримати повний доступ до всієї окупованої території і до кордону. Він також вчергове наголосив на необхідності виведення всіх окупаційних військ з території України, йдеться в повідомленні.

Президент також закликав негайно допустити на окуповані території всіх міжнародних гуманітарних місій, зокрема Міжнародного комітету Червоного Хреста й організації «Лікарі без кордонів». Він вкотре закликав відпустити додому всіх українських заручників, в тому числі і тих, які незаконно утримуються в Росії, зокрема Надію Савченко й Олега Сенцова.

Сторони домовилися про наступну зустріч міністрів закордонних справ «нормандської четвірки» в кінці січня 2016 року.

Напередодні міністр закордонних справ Німеччини Франк Вальтер Штайнмайєр закликав сторони конфлікту на Донбасі поважати режим припинення вогню, зокрема під час різдвяних і новорічних свят. Від вересня сторони конфлікту переважно дотримувалися режиму припинення вогню на Донбасі, були лише поодинокі випадки порушень цього режиму. Проте від початку листопада все частіше надходять повідомлення про порушення режиму припинення вогню, в тому числі із застосуванням заборонених Мінськими угодами важких озброєнь. Сторони конфлікту на Донбасі звинувачують одна одну в порушенні Мінських угод.

Чинність мінських домовленостей збігає 31 грудня нинішнього року.

XS
SM
MD
LG