Доступність посилання

ТОП новини

Крим: окупанти пообіцяли всім електрику опівночі задля звернення Путіна


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Російська окупаційна влада Криму заявила, що нинішньої новорічної ночі треба зробити все можливе, щоб, попри нестачу електроенергії, всі мешканці окупованого півострова змогли подивитися телезвернення президента сусідньої Росії Володимира Путіна.

Як написав у фейсбуці голова окупаційної влади півострова Сергій Аксьонов, завдання полягає в тому, щоб надати електроенергію «в повному обсязі» з 9-ї вечора до 1-ї ночі. Він пообіцяв, що «Новий рік і звернення президента ніхто не пропустить».

За його словами, які наводить проект Радіо Свобода Крим.Реалії, доки становище з енергопостачанням Криму не врегулюється, півострів і далі буде жити в режимі віялових вимикань електроенергії.

Аксьонов також назвав «очевидним» своє ставлення до рішення Росії провести опитування, чи погодяться мешканці окупованого півострова визнати його територією України в тексті ймовірного нового договору про постачання електроенергії з вільної материкової частини України. «Такі пропозиції неприпустимі і нас не цікавлять», – написав він від імені всіх кримчан.

Постачання електроенергії з материкової України до Криму нині знову припинене. Через брак електроенергії окупаційна влада півострова закликала його мешканців новорічний вечір «присвятити спілкуванню».

Провести опитування у Криму щодо тексту угоди з материковою Україною про енергопостачання наказав президент Росії. Київ вимагає, щоб у цьому тексті прямо йшлося про Автономну Республіку Крим як частину України, а не про «Кримський федеральний округ», як називають окупований Крим у Москві, без вказівки на конкретну країну – так було в дотеперішній угоді, термін чинності якої збігає опівночі. У Москві кажуть, що кримчани, багато з яких підтримали окупацію Криму, мають самі вирішити, чи погодитися на таке формулювання, чи далі потерпати від нестачі електроенергії. Нині Крим забезпечується електрикою за рахунок власної генерації, привезених генераторних установок і через енергоміст із сусідньої Росії, але цієї електроенергії не вистачає, і енергопотужності півострова зазнають частих аварій через перевантаження.

Увечері в середу, 30 грудня, до Криму знову припинилося постачання електроенергії високовольтною лінією «Каховська – Титан» із материкової частини України. Без електропостачання залишилися кілька районів півострова й деякі міста. В «Укренерго» повідомили, що лінію вимкнула автоматично система релейного захисту. З’ясувалося, що одна з опор лінії в Херсонській області впала – за попередніми даними, вона була пошкоджена вибухом. Під вечір у четвер, 31 грудня, в компанії повідомили, що плановий термін закінчення щойно розпочатих ремонтних робіт – 24 години, але за сприятливих обставин його можуть завершити й до кінця дня. Тим часом активісти громадянської блокади Криму нагадали, що термін нинішнього контракту на постачання електроенергії до Криму завершується опівночі з 31 грудня на 1 січня, і з початку нового року це постачання стане незаконним.

XS
SM
MD
LG