Доступність посилання

ТОП новини

Разом з торговими санкціями Росії почала діяти ЗВТ між Україною та ЄС


©Shutterstock
©Shutterstock

З п’ятниці, 1 січня 2016 року, набрали чинності умови поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Європейським союзом. За даними Мінекономрозвитку України, ЗВТ усуває 97% тарифів на українські товари і передбачає зниження середнього тарифу на український експорт з 7,6% до 0,5%.

Крім того, з 1 січня запроваджуються нульові ставки для промислових і сільськогосподарських товарів, товарів переробної та харчової промисловості, текстильної, кондитерської, хімічної галузей, на насіннєву продукцію, окремі зернові культури, фрукти тощо.

Згідно з умовами ЗВТ, розміщені в Україні виробництва повинні будуть запровадити європейські стандарти протягом 7 років, українські компанії зможуть брати участь у державних закупівлях у країнах ЄС.

Водночас тарифна лібералізація для ЄС буде проводитися у три-, п’яти- та семирічний період залежно від різновиду продукції.

Проти дії ЗВТ між Україною та ЄС виступала Росія, з якою Україна і ЄС вели тривалі, але безрезультатні тристоронні консультації для врегулювання суперечливих питань. Відтак Росія заявила, що з 1 січня 2016 року скасовує режим вільної торгівлі щодо України. Президент Росії Володимир Путін 30 грудня підписав закон про припинення його країною дії договору про зону вільної торгівлі в межах СНД стосовно України з 1 січня нового року.

Україна у відповідь «дзеркально» запроваджує проти Росії перехід на справляння мит на імпортовані російські товари, так само вилучаючи їх із режиму вільної торгівлі в СНД.

На важливості вступу в дію ЗВТ між Україною та ЄС у новорічному вітанні наголосив президент Петро Порошенко, назвавши водночас закриття Москвою ринків для українських товарів і українських виробників «потужною економічною агресією».

Окремо Росія з 1 січня запровадила ембарго на ввезення з України сільгосппродукції та продовольства. Ця заборона накладена як помста за приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії. У відповідь Україна так само схвалила перелік товарів, теж переважно харчопродуктів, ввезення яких із Росії буде заборонене з 1 січня.

XS
SM
MD
LG