Доступність посилання

ТОП новини

Пєсков: Путін, ймовірно, відмовиться підписати енергоконтракт на умовах України


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Росія, найімовірніше, не буде підписувати з Україною контракт на постачання електроенергії в Крим, якщо Київ наполягатиме на пункті про належність півострова українській стороні, заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Із великою часткою впевненості можна припустити, що президент ухвалить рішення відмовитися від підписання контракту на таких умовах», – сказав він російському новинному агентству «Інтерфакс».

Так Пєсков прокоментував підсумки опитування ВЦІОМ серед кримчан, згідно з якими переважна більшість жителів півострова висловилася проти укладення з Києвом контракту на цих умовах.

«Перші результати соцопитування показують досить однозначну картину. Звісно, потрібно дочекатися остаточних результатів, хоча і за попередніми можна судити багато про що», – сказав речник Володимира Путіна.

Відповідаючи на запитання про те, чи підпише російська сторона контракт на поставку електроенергії в Крим, якщо Київ відмовиться від вимоги про визнання півострова українським, Пєсков заявив: «Тоді ситуація зміниться. Власне, це те, на чому наполягали наші російські колеги протягом усіх переговорів».

Раніше сьогодні директор Всеросійського центру вивчення громадської думки, відомого як ВЦІОМ, Валерій Федоров заявив, що більшість жителів анексованого Росією Криму (93,1%) висловилися за те, щоб в комерційному контракті на постачання електроенергії з материкової України на півострів «не було вказано, що Крим є частиною України».

Згідно з озвученими в Росії даними, 94% жителів Криму «висловили готовність потерпіти незначні перебої енергопостачання протягом трьох-чотирьох місяців».

Нині Крим забезпечується електрикою за рахунок власної генерації, привезених генераторних установок і через енергоміст із сусідньої Росії, але цієї електроенергії не вистачає, і енергопотужності півострова зазнають частих аварій через перевантаження.

Увечері 30 грудня до Криму знову припинилося постачання електроенергії високовольтною лінією «Каховська – Титан» із материкової частини України. Без електропостачання залишилися кілька районів півострова й деякі міста. В «Укренерго» повідомили, що лінію вимкнула автоматично система релейного захисту. З’ясувалося, що одна з опор лінії в Херсонській області впала – за попередніми даними, вона була пошкоджена вибухом.

XS
SM
MD
LG