Доступність посилання

ТОП новини

ЛЕП «Каховська – Титан» не під’єднана до струму, його подача на Крим залежить від переговорів – «Укренерго»


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Ремонтні бригади компанії «Укренерго» повністю завершили роботи на ЛЕП «Каховська – Титан», де було пошкоджено електроопору, але сама лінія не підключена до електроенергії. Як повідомив керівник Херсонських магістральних електромереж компанії «Укренерго» Ігор Босько, подачу електроенергії до Криму відновлять після переговорів сторін.

«1 січня 2016 року закінчився контракт на поставку електроенергії до тимчасово окупованого Криму, тому всі подальші дії повинні вирішуватися на рівні вищого керівництва країни, свою роботу ми виконали. Коли переговорні процеси між двома сторонами завершаться, ремонтникам «Укренерго» знадобиться менше ніж 2 години, щоб під’єднати шлейфи для подачі електроенергії», – повідомив представник енергокомпанії.

Він нагадав, що наразі два райони Херсонської області – Каланчацький та Чаплинський, які також живляться від ЛЕП «Каховська –Титан», – під’єднані за резервною схемою.

Ввечері 30 грудня в окупованому Росією Криму повідомили про припинення постачання електроенергії на півострів високовольтною лінією «Каховська – Титан» із вільної материкової частини України, єдиною, яка ще працювала. В компанії «Укренерго» повідомили вранці 31 грудня про падіння електроопори цієї ЛЕП. За попередніми даними поліції Херсонської області, опора завалилась у результаті вибуху. Зараз Крим забезпечується за рахунок власної генерації, привезених генераторних установок та через енергоміст із сусідньої Росії, але цієї електроенергії значною мірою не вистачає.

Як заявив напередодні директор Всеросійського центру вивчення громадської думки Валерій Фйодоров, більшість жителів анексованого Росією Криму (93,1%) висловилися за те, щоб у комерційному контракті на постачання електроенергії з материкової України на півострів «не було вказано, що Крим є частиною України». Згідно з озвученими в Росії даними, 94% жителів Криму «висловили готовність потерпіти незначні перебої енергопостачання протягом трьох-чотирьох місяців».

XS
SM
MD
LG