Доступність посилання

ТОП новини

Шиїти кількох країн протестують через страту проповідника ан-Німра


У кількох країнах світу мусульмани-шиїти вийшли на акції протесту після страти у Саудівській Аравії шиїтського проповідника Німра ан-Німра.

На сході самої Саудівської Аравії вийшли десятки шиїтів. Демонстранти скандували гасла проти владної сунітської королівської династії. Хода розпочалася від рідного села проповідника – аль-Авамії до міста Катіф – адміністративного центру Східної провінції, де живе більша частина представників шиїтської меншини. Про це з посиланням на місцевих жителів повідомляє агентство Reuters.

Прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі назвав страту «злочином» і заявив, що це означає кінець правління саудитів.

Іран звинуватив саудівську владу в підтримці тероризму, заявивши, що Німр виступав проти екстремістів.

У Лівані віце-президент Вищої шиїтської ісламської ради Абдель Амір Кабалан назвав цю страту знищенням «розуму, поміркованості й діалогу».

У Ємені прихильники руху Хуті назвали Німра «священним воїном», а суд над ним – «фарсом і відвертим порушенням прав людини».

У Бахрейні поліція застосувала сльозогінний газ для розгону демонстрації протесту проти страти Німра.

Німр Ан-Німр був натхненником антиурядових акцій саудівських шиїтів у 2011 році, він виступав проти утисків шиїтів, які складають 15% населення країни.

Крім шейха Німра, в суботу в Саудівській Аравії був страчений його племінник Алі Німр і ще п’ять саудівських шиїтів. Всього були виконані ще до 40 смертних вироків, у тому числі й сунітам.

Всіх їх звинуватили в тероризмі і підбурюванні до насильства. За рішенням суду, тіла страчених були виставлені на публічний огляд, що є найсуворішим покаранням в країні.

XS
SM
MD
LG