Доступність посилання

ТОП новини

Моґеріні критикує страту шиїтського проповідника в Саудівській Аравії 


Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Моґеріні розкритикувала страту в Саудівській Аравії шиїтського проповідника Німра ан-Німра.

56-річний ан-Німр був серед 47 людей, страчених 2 січня за звинуваченнями в пов’язаних із тероризмом злочинах.

Цей випадок, вважає Моґеріні, «викликає серйозні побоювання щодо свободи вираження думок і поваги до основних громадянських і політичних прав, які мають бути гарантовані у всіх випадках, також і в межах боротьби з тероризмом».

Як ідеться в заяві очільниці європейської дипломатії, страта ан-Німра «має потенціал подальшого розпалювання міжконфесійної напруженості, що вже завдає стільки шкоди для всього регіону».

Федеріка Моґеріні також нагадала про несприйняття в Євросоюзі смертної кари як інструменту покарання за будь-яких обставин. Вона також закликала владу Саудівської Аравії сприяти примиренню між різними громадами в цій державі.

Після страти Німра ан-Німра шиїти в кількох країнах вийшли з акціями протесту.

Німр Ан-Німр був натхненником антиурядових акцій саудівських шиїтів у 2011 році, він виступав проти утисків шиїтів, які складають 15% населення країни.

Крім шейха Німра, в суботу в Саудівській Аравії був страчений його племінник Алі Німр і ще п’ять саудівських шиїтів. Всього були виконані ще до 40 смертних вироків, у тому числі й сунітам.

Всіх їх звинуватили в тероризмі і підбурюванні до насильства. За рішенням суду, тіла страчених були виставлені на публічний огляд, що є найсуворішим покаранням в країні.

XS
SM
MD
LG