Доступність посилання

ТОП новини

Аваков запропонував радикальну реформу судів: усі розпустити і створити цілком нові


Арсен Аваков (©Shutterstock)
Арсен Аваков (©Shutterstock)

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виступив із заявою про необхідність радикальної й рішучої реформи системи судочинства в Україні.

Як написав він у фейсбуці, його ідея полягає в тому, щоб негайно й відразу ліквідувати всі наявні суди і протягом трьох місяців створити цілком нові.

Аваков нагадав, що партія «Народний фронт» свого часу пропонувала «повну заміну суддівського корпусу, повне перезавантаження – з новим набором, професійним конкурсом і реальною зовнішньою атестацією нинішнього суддівського корпусу». Пропонувалося «вибудовувати нові суди паралельно, поки старі будуть працювати», але цей проект не отримав тоді підтримки.

«Я ж прихильник іще рішучішого процесу. Ніхто, вибачайте, не помре – і всі зрозуміють і погодяться, якщо у країні не буде функціонувати судове правосуддя протягом трьох місяців формування нових судів! Якщо люди будуть розуміти, що відбувається процес реальних змін і очищення – погодяться потерпіти!» – написав міністр.

За його словами, варто ухвалити всі необхідні законодавчі акти на перехідний період – від продовження процесуальних строків до порядку розгляду справ – і «Амба – локаут! – перезавантаження на три місяці: всі пішли на конкурс – прийде новий суд!»

«І не треба мені говорити, що це утопічно, складно, витратно. Якщо є воля до реальних змін – отримати нову якість правоохоронної системи – тільки так і треба діяти! І всі наші партнери іноземні та зрозуміють і допоможуть. І люди підтримають! І інвестори повірять і прийдуть – адже це питання не тільки справедливості і законності – це питання і економіки!» – написав Аваков.

На його думку, «інакшим чином займатися змінами судів – це порожній процес, це як варити суп із сокири: вода кипить, сокира вкривається бульбашками, але толку немає…»

«Вважаю: треба наважуватися на радикальну реформу судів – і це процес і завдання для всіх для нас на 2016 рік, поряд із завершенням ключового етапу реформи МВС і реальним, а не бутафорським процесом змін у прокуратурі… Треба діяти рішуче і різко», – заявив Арсен Аваков.

У коментарях користувачі фейсбуку, зокрема, запитують, чи означає це, що Аваков пропонує потерпіти в ізоляторах тимчасового тримання зайві три місяці тим, хто там опиниться під час такої реформи, чи хто даватиме санкції на обшуки й затримання протягом часу, коли суди не працюватимуть.

Реформа судочинства є однією з головних, які має здійснити Україна.

XS
SM
MD
LG