Доступність посилання

ТОП новини

Путін наказав подати газ із Криму до Генічеська – Росія


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Рішення президента Росії Володимира Путіна відновити подачу газу з окупованого Криму до Генічеська Херсонської області виконане, повідомив віце-прем’єр-міністр Росії Дмитро Козак.

Він виступив із цією заявою менш як через годину після того, як речник російського керівника Дмитро Песков повідомив, що Володимир Путін доручив розглянути питання щодо можливості постачати газ із окупованого Криму до Генічеська «з гуманітарних міркувань». За його словами, з проханням забезпечити постачання газу з захопленого Росією українського газосховища на півострові звернувся до російського президента мер Генічеська.

Раніше в понеділок, 4 січня, представники Херсонської обласної державної адміністрації та ПАТ «Херсонгаз» повідомили, що відсутність реверсу газу з Криму призвела до нестачі газу для опалення Генічеська.

За даними «Херсонгазу», надлишки газу, який видобувається у Стрілковому родовищі на Арабатській стрілці, в неопалювальний сезон закачуються в газосховище на території Криму, а в опалювальний сезон реверсом повертаються на опалення Генічеського району. І минулої зими, вже після окупації Криму, схема так і продовжувала працювати. Але цієї зими, після припинення електропостачання Криму з материкової частини України, реверсу газу з окупованого Криму не стало, тому тиску газу забракло для опалення всіх абонентів Генічеського району: без газового опалення в Генічеську залишалося 45 будинків (понад 1500 абонентів) та 400 приватних подвір’їв. Проте обласна влада запевнила: ці абоненти або мають твердопаливні котли, або мають можливість опалюватися електрикою, бо електричні мережі Генічеська завантажені на 70–80 відсотків.

Відновити належний тиск газу в мережі можливо або після підвищення температури до мінус 5 градусів, або через домовленість із Кримом щодо відновлення реверсу газу до материкової України, або побудувавши новий газогін, заявило керівництво Херсонської області.

Останні три дні температури в Херсонській області були на рівні близько мінус 15 градусів. Увечері в понеділок, 4 січня в Херсонській області близько 13 градусів морозу, повідомляє Гідрометцентр. За його прогнозами, у вівторок, 5 січня, температура в Херсонській області має скласти вдень від 4 до 6 градусів морозу, але вночі ще від 13 до 15 морозу. У середу, 6 січня, мало б далі потеплішати до 0 – плюс 2 градусів удень і від 5 до 7 морозу вночі. Уже в четвер обіцяють удень плюс 3–5 градусів, уночі від мінус 1 до плюс 1.

XS
SM
MD
LG