Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія продовжила переривати зв’язки з Іраном


Адель аль-Джубейр під час інтерв’ю агентству «Ройтерз», Ер-Ріяд, 4 січня 2016 року
Адель аль-Джубейр під час інтерв’ю агентству «Ройтерз», Ер-Ріяд, 4 січня 2016 року

Саудівська Аравія перервала в понеділок повітряне сполучення і торговельні зв’язки з Тегераном, вимагаючи, щоб Іран почав діяти «як нормальна країна», перш ніж будуть відновлені розірвані напередодні дипломатичні відносини.

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив в інтерв’ю агентству Reuters, що саме Тегеран відповідальний за зростання напруженості після того, як у суботу, 2 січня, в Саудівській Аравії був страчений шиїтський релігійний діяч Німр ан-Німр, що вважається в цій країні терористом.

За словами міністра, Ер-Ріяд буде реагувати на «іранську агресію». Він звинуватив Тегеран у направленні бійців в арабські країни і організації терактів у Саудівській Аравії та країнах-сусідах у Перській затоці.

Міністр заявив, що з боку Саудівської Аравії немає бажання нарощувати конфлікт. «Наші дії стали реакцією на політику Ірану, – наголосив він. – Це іранці увійшли до Лівану. Це іранці направили сили свої елітні військові сили до Сирії», – сказав Джубейр.

Та при цьому він додав, що іранським прочанам буде й далі дозволено здійснювати хадж до Мекки і Медіни.

Джубейр є колишнім послом Саудівської Аравії у США, де в 2011 році Федеральне бюро розслідувань відвернуло спробу замаху на його життя, організовану, як заявляють, Іраном.

Саудівська Аравія перервала дипломатичні відносини з Іраном після нападу на посольства і консульства Саудівської Аравії в Ірані після страти Німра ан-Німра. Адель аль-Джубейр оголосив про розрив відносин у неділю, 3 січня і дав іранському дипломатичному персоналові 48 годин, щоб покинути країну.

Усі саудівські дипломати в Ірані були відкликані після нападу на дипломатичні установи Саудівської Аравії в цій країні вранці 3 січня.

XS
SM
MD
LG